Представяне на Амелия Личева в Столична библиотека

Публикувано:
09:57ч / 25.05.2019г
Брой прочитания:
680
Брой коментари:
0

По инициатива на писателката Здравка Евтимова, която е новият председател на Българския П.Е.Н.-център, продължава популяризирането на членовете на Центъра. На 23 май в Литературния клуб на Столична библиотека беше представено творчеството на Амелия Личева, поетеса и литературен критик, професор по теория на литературата в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Вечерта беше открита по традиция от поета и писател Петър Чухов, като представител на домакините от Столична библиотека. Във встъпителните си думи Здравка Евтимова говори възторжено за стиховете на Амелия Личева, които определи като „парещ скреж“, съчетание между огън и лед, което е намерило израз и в заглавието на последната й стихосбирка „Зверски кротка“ (2017). Задълбочен анализ на поезията й направи литературният критик Митко Новков, който съпостави търсенията в творбите от първите й стихосбирки през 90-те години и днешните й поетични находки.

Последва разговор между него и поетесата с въпроси и от публиката. Поетът и преводач Хайри Хамдан, също член на Българския П.Е.Н.-център, съобщи, че вече е превел някои стихове на Амелия Личева на арабски език и предстои да преведе още.

Вечерта завърши с авторско четене на стихове от предишните стихосбирки на поетесата, както и съвсем нови. По думите й, засега все още не се е изкушила да пише проза. Може би все пак това е въпрос на бъдеще..

Амелия Личева е автор на теоретичните книги „Истории на гласа“ (2002), „Теория на литературата“ (в съавторство, 2005), „Гласове и идентичности в българската поезия“ (2007), „Политики на днешното“ (2010), „Кратък речник на литературните и лингвистичните термини“ (в съавторство, 2012), „Литература. Бинокъл. Микроскоп“ (2013), както и на стихосбирките „Око, втренчено в ухо“ (1992), „Втората Вавилонска библиотека“ (1997), „Азбуки“ (2002), „Моите Европи“ (2007), „Трябва да се види“ (2013), „Зверски кротка“ (2017). Нейни стихове са превеждани на английски, френски, немски, италиански, испански, полски, словашки, хърватски, унгарски. Главен редактор на „Литературен вестник“, редактор в списание „Литературата“. Член на редколегията на списание „Чуждоезиково обучение“. Носител на отличията „Златен лъв“ за издателски проект за тома „Теория на литературата: от Платон към постмодернизма“, Почетен знак на Столична община, 2007 г., Рицар на книгата на Асоциация „Българска книга“ в категория „Печатни медии – вестници и списания“ за 2016 г. Носител на наградата „Христо Г. Данов“ за 2018 г. в раздела „За представяне на българската книга“.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu