Представяне на фестивала „Музите“ в резиденцията на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи

Публикувано:
15:08ч / 04.02.2020г
Брой прочитания:
759
Брой коментари:
0

В резиденцията на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, на 3 февруари т.г. беше представен младежкият фестивал „Музите“, чието 15 издание ще се проведе в Созопол от 5 до 15 юли под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. На фестивала си дават среща различни изкуства: танц, музика, театър, изобразително и приложно изкуство и фотография, художествена литература и кино. Организира се от сдружение „Музите” с председател Христина Кръстева, която е и директор на фестивала. Провежда се ежегодно в партньорство с община Созопол. На представянето му в мароканската резиденция в София присъстваха предимно посланици и журналисти, защото целта беше да се привлекат нови участници.

143aПривествайки гостите в своята резиденция, Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи припомни, че миналата година посолството на Кралство Мароко е участвало за първи път във фестивала „Музите“, но тя още си спомня сърдечно усмихнатите млади хора, които е срещнала там. Това я е накарало да вземе решение винаги да има мароканско участие в това събитие.

Приветствие към присъстващите поднесе и и.д. председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров (на снимката вдясно).

Бяха показани кратки видеоклипове от участията на посолствата на Мароко, Индонезия, Виетнам, Япония, Куба в миналогодишното издание на фестивала. Прожекциите бяха допълнени от музикално-танцова програма с водеща Нели Димитрова-Гомес, която отдавна работи с екипа на фестивала „Музите“. В екзотични измерения ни пренесе индонезийският танц. После перфектните танцьори Чан Чунг от Виетнам с партньорката му Мариела и Раул Торес от Куба завладяваха публиката.

21a18Музикалните изпълнения на Розалина Касабова с нейния мандолинен оркестър (на снимката вляво) и на спонтанно включилата се в програмата Поли Паскова (на снимката вдясно) също допринесоха за артистичността на атмосферата, а на финала темпераментният Раул Торес увлече всички танцьори и част от зрителите в общ танц, който създаде много ведро настроение.

Накрая имаше приятна изненада – томбола, наградите от която бяха марокански кафтани. Гостите се насладиха и на вкусни марокански кулинарни специалитети.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Гергина Дворецка

Повече информация за фестивала „Музите“ може да прочетете тук.

Източник: www.evropaworld.eu