Представяне на „Моят едипов комплекс“ от Франк О’Конър

Публикувано:
13:41ч / 29.10.2019г
Брой прочитания:
717
Брой коментари:
0

В резиденцията на Н.Пр. Майкъл Форбс, посланик на Ирландия у нас, наскоро беше представен сборникът с разкази на Франк О’Конър „Моят едипов комплекс“, издание на „Лист“. Преводът на български е на Иглика Василева. Събитието беше по инициатива на издателството и неговата основателка и главен редактор Гергана Димитрова. Присъстваха почитатели на ирландската литература, писатели и хора на изкуството като Теодора Димова и Татяна Лолова, към която посланикът отправи специален поздрав.

DSC02121-1Във встъпителните си думи Н.Пр. Макъл Форбс (на снимката вляво) напомни, че е имало период, в който Франк О’Конър е бил забранен в Ирландия заради темата за сексуалността, която присъства в творчеството му, но книгите му са се намирали в библиотеката на семейство Форбс и са оказали въздействие върху изграждането на бъдещия посланик като личност.

Популярният филмът „Играчка-плачка“, познат и на българските зрители, е вдъхновен от разказа на О’Конър „Гости на нацията“.

За мястото на писателя в ирландската литература говори Марин Бодаков – поет и журналист. 

DSC02115Преводачката Иглика Василева сподели с какво удоволствие е работила върху разказите от сборника „Моят едипов комплекс“ от Франк О’Конър – литературен псевдоним на Майкъл О’Донован. Сборникът обхваща всички творчески периоди на автора – от младостта му до старостта. Писателят умира на 63 г., но оставя богато творчество. На негово име е учредена престижна международна награда за къс разказ. През живота си е бил преподавател, библиотекар, занимавал се е театър, както и с преводаческа дейност – изучавал и руски език. Студията му за Тургенев е оценявана като най-добрата за този автор. На снимката вдясно: преводачката на сборника Иглика Василева и Зорница Христова, издателка и авторка на детски книги, която осъществяваше консекутивния превод през цялата вечер.

След представянето на книгата гостите имаха възможност да поговорят в неформална обстановка за автора й, когото някои определят като „ирландския Чехов“.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu