Предстояща среща с писателя Алексис Стаматис в София

Публикувано:
08:10ч / 20.09.2017г
Брой прочитания:
355
Брой коментари:
0

Известният гръцки писател Алексис Стаматис ще бъде в София в петък, 22 септември, 18.30ч, в зала „СТЕФАН ГЕЧЕВ”  на посолството на Гърция за премиерата на българското издание на романа му „Бар Флобер” в превод на Здравка Михайлова (изд.”Панорама”, 2015г.) Изданието ще представи литературният критик Йордан Ефтимов. Разговорът по повод книгата ще хвърли светлина и върху други аспекти на Балканите по време на криза.

BAR FLOBER BOOK COVER BG EDITIONНикой никога не е пил питие в бар „Флобер”. Защото това не е бар, а място на една съдбовна среща и същевременно началото на едно пътуване. „Ако десетата муза е пътуването, то единайсетата е себепознанието”, смята авторът на романа Алексис Стаматис.

По аналогия с road movie „Бар Флобер” може да бъде окачествен като „роуд роман”. Действието се развива „по пътя”, нишката на повествованието се изприда в почти криминална фабула, която отвежда героя в три европейски града: Барселона, Флоренция и Берлин: Бар-Фло-Бер.

Един странен обаятелен мъж, друг по-млад мъж в състояние на житейска и творческа криза, една картина от Пусен, четиримата Евангелисти, европейска панорама от края на двайсети век, ретроспективни препратки към битническото поколение, архитектурният модернизъм на Антонио Гауди, филмите на Фасбиндер, списанията за лайф-стайл, архетипният образ на бащата, женското изкусителство, страхът да бъдеш обичан… На фокус са алиенацията, усещането, че едновременно се намираш вътре в нещата и ги наблюдаваш отстрани, теориите за развитието на романовата структура, творческото „затлачване” на писателя, взаимопроникването на митотворчество и реалност… Герои, които добиват психологическа плътност в атмосферата на разплитаща се загадка, докато издирват автора на една загадъчна книга.

Εдин прекосяващ граници във времето и пространството бестселър, преведен във Великобритания, Франция, Италия, Испания, Португалия и Сърбия, е достъпен и за българския читател.

Вижте още : рецензия от литературния критик Темз Арабаджиева  http://knijno.blogspot.bg/2015/07/blog-post_15.html