Премиера на книга за Антарктида и детска работилница в Чешкия център

Публикувано:
10:49ч / 12.12.2023г
Брой прочитания:
171
Брой коментари:
0

Книгата „А като Антарктида – Поглед от другата страна“ можеше да се види на щанда на издателство Timelines по време на Коледния панаир на книгата в НДК (5-19.12.2023 г.). Щандът привличаше вниманието с пингвинчетата край него, създадени от Борислава Борисова (на първата снимка). Такива пингвинчета ще бъдат изработвани днес, 12 декември, в Чешкия център София. Добавяме още снимки от Коледния панаир, от които ще добиете по-пълна визуална представа за пингвинчетата и самата книга и ще се убедите, че събитието е подходящо за деца и възрастни.

Кратко представяне на „А като Антарктида – Поглед от другата страна“ на Давид Бьом и детска творческа работилница, в която ще се изработват пингвини ще се състои днес, 12 декември, от 18 ч. в Чешкия център София. Книгата излиза на български благодарение на превода на Росина Кокудева и издателство Timelines, с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Чешката република.

Най-малко познатият континент, който е открит от хората последен. Празен континент, който принадлежи на всички и където можем да живеем с по-малко неща, отколкото имаме у дома. Сцена на различни истории, утвърждаващи вечното човешко желание да опознаваме и преодоляваме собствените си възможности. Днес Антарктида повдига тревожни въпроси за това дали светът около нас се променя или нашето виждане за него се променя. Уникално илюстрираната книга за малки и големи читатели показва какво се случва, когато погледнем на всичко от друг ъгъл. Няма много места по света, където човек да не е бил преди. Сякаш вече няма какво да се открива. И това е най-голямото предизвикателство – да открием света отново и то по начин, по който не сме го виждали досега. Да се научим да се наслаждаваме на неговото богатство и разнообразие, за да не оставим след себе си екологична катастрофа, да остане очарователно място и след хиляда години и да прехранва тези, които ще бъдат тук и след нас. 

Давид Бьом / David Böhm (1982) е завършил Художествената академия в Прага. Трикратен носител на чешката награда за млади творци „Индржих Халупецки“. Книгите му са оценявани с редица отличия: „Златна лента“ за художествено изпълнение на Тишината на хипопотама“Ticho Hrocha в конкурса за Най-красива книга (2009); две от книгите му получават най-престижната чешка литературна награда Магнезия Литера в категорията Книги за деца и младежи – „Глава в главата“ / Hlava v hlavě / (2014) и „А като Антарктида“ / A jako Antarktida (2020). „А като Антарктида – Поглед от другата страна“  също е оценена със „Златна лента“ 2020  в категорията „Литература на фактите за деца и младежи“, а немското издание получава престижната награда Deutscher Jugendliteraturpreis.

Снимки от Коледния панаир на книгата в НДК: Гергина и Владимир Дворецки

Източник: Чешки център София