Преподаване на френски език чрез литературен текст

Публикувано:
09:24ч / 14.01.2019г
Брой прочитания:
251
Брой коментари:
0

Двадесет преподаватели по френски език като чужд език от румънския град Бузъу и околностите преминаха на 11 януари 2019 г. през  6-часово обучение, озаглавено „За творческо преподаване на френски език с френскоезичен литературен текст“. Организатори бяха Училищният инспекторат на Бузъу, в партньорство с Регионалното бюро на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа, Алианс Франсез в град Плоещ, Франкофонският културен център Бузъу и Културен център „Александру Маргиломан“. Обучението помогна на учителите да разберат по-добре Франкофонията и нейните ценности, езиковото и културното многообразие във франкофонската общност.

Включването в обучението на забавни дейности дадоха на участниците идеи как да култивират критично мислене у младите хора, да ги научат да слушат и да уважават другите. Накрая учителите експериментираха с творчески дейности и измисляха стихове, вдъхновени от текстове на автори франкофони от различни континенти – Амин Маалуф (Ливан), Анна Мои (Виетнам), Леополд Седар Сенгор (Сенегал), Шоластик Мукасонга (Руанда), Виржини Депант (Франция), Мишел Тремпбле (Квебек)…
Лектори бяха г-жа Стелуца Кокулеску, директор на Алианса Франсез в Плоещ и доц. Д-р Рени Йотова, директор на Регионалното бюро на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа. Това обучение допринесе за повишаване на квалификацията на учителите за качествено преподаване на френски език.

Информацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: МОФ