Преспанското езеро става зона за тристранно сътрудничество

Публикувано:
12:22ч / 23.12.2022г
Брой прочитания:
175
Брой коментари:
0
Гръцката държавна телевизия ЕРТ излъчи репортаж и отрази на сайта си подписването на „Меморандум за сътрудничество между три общини на Преспанските езера – в ГърцияАлбания и Република Северна Македония“:

Подписан е бил меморандум от трима кметове от района около Преспанските езера, намиращи се на територията на Гърция, Албания и Република Северна Македония. Кметът на Преспа Панайотис Пасхалидис, кметът на Пустец, (на езерото Мала Преспа, област Корча) Пали Колефски, и кметът на Ресен Йован Тозиевски са скрепили и формално сътрудничеството си на среща, на която се присъствали областният управител на Западна Македония Йоргос Касапидис и Генералният консул на Гърция в Битоля Александрос Видурис. Меморандумът се отнася до области на сътрудничество между трите общини, като се започне от опазване на околната среда и справяне с последствията от климатичните промени чрез политики за защита на околната среда. Съхраняването и популяризирането на културното наследство също са сред целите на трите общини, които открояват трансграничния район около Преспанските езера като единна туристическа дестинация, разделена между три държави.

Тримата кметове са поели ангажимент за трайно сътрудничество с цел запазване качеството на живота на местните жители, като искат да създадат улеснения за придвижване между трите района, за да бъде решен проблемът за липса на работна ръка от страна на селските стопани.

Крайна цел на сътрудничеството между общините Преспа, Пустец и Ресен е районът на Преспа да представлява уникален пример за трансгранично сътрудничество, мирно съвместно съществуване и съобразено с грижа за околната среда развитие, запазвайки и разширявайки икономическите дейности и гарантирайки качеството на живот на жителите му, така че да се превърне в притегателно място за живеене и работа днес, в един непрекъснато променящ се свят.

Меморандумът за сътрудничество между Преспанските общини идва след дългогодишно сътрудничество в сфери като опазване на околната среда и гражданска защита, като в момента се разгръщат общи дейности, свързани с инфраструктурите, културата и туризма, които се осъществяват чрез Програмата за трангранично сътрудничествона (Interreg), съфинансирана от Европейски съюз със средства от Европейския фонд за регионално развитие.

В изказването си кметът на Преспа Панайотис Пасхалидис е споменал, че особено важен елемент за региона е улесняването на пътуванията между трите страни, като е говорил за възобновяване на функционирането на граничния контролно-пропускателен пункт между Гърция и Република Северна Македония в Лемос, което вече е уговорено, както и за функциониране на граничния пункт между Гърция и Албания във Врондеро, на Преспанското езеро.

Информацията подготви Здравка Михайлова, Атина

Източник: Гръцката държавна телевизия ЕРТ