Приказката за Славея се превърна във впечатляващ мюзикъл за деца и възрастни

Публикувано:
15:20ч / 19.03.2024г
Брой прочитания:
489
Брой коментари:
0

Първата снимка горе е от финала на премиерата на 17 март от 11 ч. с всички изпълнители, музикантите, директора на Музикалния театър Еделина Кънева (втората отдясно наляво), до нея вляво: режисьора на спектакъла Александър Мутафчийски, в средата: композитора Румен Бояджиев-син, пред него: хореографката Антоанета Алексиева. Следващите снимки горе са от генералната репетиция на 15 март 2024 г.

Романтичната приказка на Ханс Кристиан Андерсен „Славеят на китайския император“ заживя нов живот като мюзикъл за деца на камерната сцена на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Квалификацията „за деца“ обаче не е съвсем точна, тъй като това е спектакъл с разнообразни изразни средства, който се гледа със затаен дъх от хора на всички възрасти.

Мюзикълът „Славеят“ е изграден на основата на добре известния сюжет на приказката на Андерсен. Авторите на това сценично произведение – композиторът Румен Бояджиев-син и либретистът Венелин Методиев, са доразвили някои сюжетни линии, което е дало възможност на режисьора Александър Мутафчийски да създаде уникален спектакъл – той е поредният режисьорски успех на солиста на Музикалния театър. Координатор на проекта е друга звезда на театъра – Пеньо Пирозов.

На преден план вдясно: Пеньо Пирозов и Александър Мутафчийски на генералната репетиция, 15 март 2024 г.

Налице е една от най-важните черти на добрия мюзикъл – запомнящите се мелодии, които не ти излизат от ума. Такава е арията на Момичето от кухнята, която кулминира във финалния хор и предизвиква буря от аплодисменти. Композиторът Румен Бояджиев-син умело използва особеностите на китайската народна музика, в която има само пет тона и липсват полутонове, което придава на мюзикъла автентично звучене.

Пламена Михова изпълнява арията на Момичето от кухнята

Много добра е и драматургията. Реално никой от шестимата персонажи не е второстепенен. Дуото на Главния придворен и Втория придворен, представени като ефективни манипулатори, всъщност се превръща в основен двигател на действието. Става ясно колко зависим от тях е Императорът, който не излиза от своя порцеланов дворец и не познава реалния живот на своите поданици. Със сценичното си поведение и с пеенето си двамата изразяват цяла гама от противоречиви чувства – от унизителна раболепност до откровено злорадство при мисълта, че Императорът е починал. Царедворците, в чиито роли се превъплъщават Тодор Велков (Главен придворен) и Георги-Маноел Димитров (Втори придворен), показват забележителен комедиен талант, а също и невероятни умения да жонглират с ленти, сякаш са шампиони по художествена гимнастика!

Тодор Велков (Главен придворен) и Георги-Маноел Димитров (Втори придворен)

Създателите на спектакъла са изградили един убедителен трагичен образ на Императора – Сина на Небето, който формално е всевластен, но на практика е играчка в ръцете на своите придворни и осъзнаването на човешката му слабост води до психически и здравен срив. Можахме да видим тази роля в изпълнението на Александър Панайотов, който влага в нея повече лиризъм, и Владимир Грудков, чийто Император излъчва сила и драматизъм. Ролята е поверена и на Денко Проданов, който със сигурност ще добави свои нюанси в нея. 

Очаквано Славеят се явява в спектакъла в женски облик, не само защото нежното чуруликане на тази птица не може да търси аналог в мъжки глас, а и защото подсказва темата за любовта и предаността. Императорът е запленен от пеенето на Славея, както би го омагьосала вълнуваща жена. С кристалните си гласове и прекрасна визия Теменужка Трифонова и Зорница Иванова се превъплъщават убедително в тази роля.

Теменужка Трифонова в ролята на Славея

Важно място в сюжета е отделено на Момичето от кухнята, което единствено от целия императорски дворец познава Славея. И Боряна Йорданова, и Пламена Михова блестящо се превъплъщават в този образ.

Тук идва още едно надграждане на приказката на Андерсен – появата на Смъртта, която идва, прикрита зад одеждите на Изкуствения славей. Благодарение на великолепния грим и костюми двете изпълнителки на ролята, Людмила Козарева и Илона Иванова, имат магнетично мрачно излъчване, което е още по-завладяващо в съчетание с красивите им гласове. За щастие на Императора, фаталното танго с пратеничката на Отвъдното не приключва трагично. Както повеляват законите на жанра, има хепиенд благодарение на своевременната намеса на Славея. Поуката е ясна – истинското живо изкуство може да спаси света.

Людмила Козарева – Смъртта, и Александър Панайотов – Императорът

Не е редно да разкриваме всички сюжетни ходове в това сценично произведение. Трябва обаче да се подчертае, че макар то да засяга теми като смъртта и отношенията между властелин и поданици, които трудно се разбират от деца, мюзикълът е разработен така, че да не ги плаши или озадачава. Важно е и че представлението се разиграва в камерен формат, на една ръка разстояние от публиката.

Впечатляващо е художественото оформление, дело на Денис Иванов. Декорите са реализирани в класическия стил на синия китайски порцелан. Любопитна подробност – императорският трон е мобилен и многофункционален, и в един момент се превръща в клетка за Славея. А костюмите, които също са проектирани от Денис Иванов, са пищни и направени с много въображение, и също пресъздават атмосферата на древен Китай.  Важен компонент от тази атмосфера са и танците. Поздравления за хореографа Антоанета Алексиева!

Макар шестимата участници в спектакъла да се вместват изобретателно на Камерната сцена, поради големия зрителски интерес вероятно ще се наложи „Славеят“ да се играе в по-голяма зала. Разговаряхме за това след премиерата на 17 март с директора на Музикалния театър Еделина Кънева. Тя сподели, че обмисля тази идея и се надява да намери решение.

Може да се помисли и за по-амбициозен музикален съпровод. По принцип спектаклите на камерната сцена биват озвучавани само от пиано, но за мюзикъла по приказката на Андерсен са използвани освен това флейта и ударни инструменти. В спектаклите, които гледахме, пианист беше Румен Трайков, флейта – Мария Костадинова (15.03.2024) и Николета Петрова (17.03.2024), на ударни – Мая Тошева.

Отляво надясно: музикантите Мая Тошева, Румен Трайков, Мария Костадинова. Снимката е направена на генералната репетиция, 15 март 2024 г.

Ако представленията се пренесат в по-голяма зала, вероятно ще трябва да се направи аранжимент за по-мащабен оркестър.

В края и на генералната репетиция, и на първото премиерно представление творческият екип отдаде почит на един истински славей, отлетял от този свят прекалено рано: солистката на Музикалния театър Катерина Тупарова, която почина м. г. само няколко месеца преди съпругът й Румен Бояджиев-син да напише музиката за мюзикъла. Трагичните нотки в спектакъла очевидно са вдъхновени от тази непоправима загуба.

Интересното е, че и създаването на приказката „Славеят“ се дължи на една обречена любов. Талантливият, но свенлив и не дотам привлекателен Андерсен изпитвал страстни чувства към красивата шведска певица Йени Линд. Двамата били колеги в Кралския театър в Копенхаген, станали добри приятели и Ханс Кристиан се влюбил в Йени. Той написал за нея въпросната приказка, която станала много популярна и донесла на певицата прозвището „Шведския славей“, както и световна слава. Въпреки това, Андерсен не успял да спечели сърцето на Йени. Според биографката на Андерсен Карол Розен, писателят изразил разочарованието си, като по-късно изобразил Йени Линд в образа на Снежната кралица с ледено сърце.

Но това е вече друга приказка. А приказката за Славея ще продължи да триумфира на сцената на Музикалния театър, защото предизвика огромен интерес още с премиерните си представления на 17 март от 11 и 14 ч., билетите за които бяха разпродадени много дни по-рано. Следващите дати са 23 и 24 март.  

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от генералната репетиция на 15 март 2024 г. може да видите тук, както и видео от финала на спектакъла, а снимки от финалните аплодисменти след премиерата на 17 март от 11 ч. – тук.

Изпълнители на генералната репетиция на 15 март 2024 г.: Теменужка Трифонова – Славеят, Пламена Михова – Момичето от кухнята, Людмила Козарева – Смъртта/Изкуственият славей, Александър Панайотов – Императорът, Тодор Велков – Главен придворен, Георги-Маноел Димитров – Втори придворен.

Изпълнители на премиерата на 17 март от 11 ч.: Зорница Иванова – Славеят, Боряна Йорданова – Момичето от кухнята, Илона Иванова – Смъртта/Изкуственият славей, Владимир Грудков – Императорът, Тодор Велков – Главен придворен, Георги-Маноел Димитров – Втори придворен.

Сродни публикации на сайта ни:

„Славеят“ на Андерсен ще огласи Музикалния театър

Източник: www.evropaworld.eu