Кинозвездата Алма Пьойсти празнува рождения си дeн в София

Публикувано:
19:41ч / 16.03.2024г
Брой прочитания:
355
Брой коментари:
0

Алма Пьойсти (в средата), вдясно е водещата Савина Петкова, вляво – преводачът Мартин Патров, в кафене „Фотосинтезис“, 15 март 2024 г.

Финландската кинозвезда Алма Пьойсти тези дни дойде у нас, за да представи отличения с наградата на журито на кинофестивала в Кан филм „Паднали листа“, в който играе главната женска роля. Първата й визита в България съвпадна с рождения й ден, който тя отпразнува на 16 март в София. Ден преди това Алма Пьойсти се срещна с журналисти в кафене „Фотосинтезис“, което изпълнява функциите на пресцентър на София филм фест.

Още с пристигането си тя получи букети, включително и от нашия екип, и това очевидно я трогна. Разговорът започна от първите й стъпки в актьорската професия:  

„Баба ми и дядо ми бяха актьори, баща ми беше театрален режисьор, майка ми – журналистка. Като дете прекарвах много време в театъра, за мен това беше едно вълшебно място. Когато бях малка, видях как на сцената една жена, която познавах, се превърна в костенурката Касиопея от книгата „Момо“ на Михаел Енде. Бях омагьосана от това. Винаги съм мечтала да бъда актриса, но ми отне 20 години, докато се осмеля да се заема с това, и сега съм щастлива.“

Актрисата призна, че първоначално се е страхувала от камерата. „Имах чувството, че тя е като рентгенов апарат, който може да проникне в теб и да покаже най-съкровеното. Преломният момент настъпи, когато снимахме филма „Туве“ с операторката Линда Ваксберг, която ми каза: „Хайде заедно с теб да изследваме Туве (финландската писателка Туве Янсон, създателката на мумините – б. р.), за да разберем коя е тя. Аз не те дебна. Аз съм с теб. Моля те да ми позволиш да се приближавам максимално до теб с камерата, защото заедно се опитваме да опознаем героинята“. Това коренно промени отношението ми и оттогава, ако ми се случи да изпитвам страх от камерата, си представям, че зад нея е Линда, и вече не се страхувам.

Помолена да направи паралел между ролите си като Туве и като Юлия от филма „Четирима непораснали възрастни“, Алма Пьойсти поясни, че общото може би е смелостта в личния им живот. Туве е родена през 1914 г. и има революционно за времето си разбиране за любовта. Тя казва, че за нея не е важно дали се влюбва в мъж или жена, а обича конкретния човек. Юлия от втория филм е депутат, щастливо омъжена за свещеник, за когото в даден момент разбира, че си има любовница. Тя изпада в тежка криза, но после решава да „отвори“ брака си, да си позволи също да има интимни отношения с друг човек, и преминава през серия от тежки емоционални състояния. И в двата случая героините излизат извън стереотипната представа за любовна и семейна връзка. „Много важна и в двата случая е ролята на режисьорките: Зайда Бергрот („Туве“) и Селма Вилхунен („Четирима непораснали възрастни“). Те имат взискателен и същевременно състрадателен поглед“ – поясни Алма Пьойсти.

Разбира се, стана дума и за работата й с режисьора Аки Каурисмаки, чийто филм „Паднали листа“ с нейно участие е включен в програмата на тазгодишния София филм фест. „Каурисмаки е жива легенда. Никога не съм си мечтала, че ще снимам с него. Това беше едно пътуване, включително и в старовремските методи на снимане, защото той работи с лента и има свой метод и своя собствена естетика. В началото, когато с колегата Юси Ватанен (изпълнителят на мъжката главна роля във филма – б. р.) се срещнахме с Аки Каурисмаки, той ни каза да не четем особено внимателно сценария и ни предупреди, че няма да правим никакви репетиции. „Обаче това беше най-добре написаният сценарий, който съм виждала – подчерта Алма Пьойсти. – Той е изключително кратък, много поетичен и в същото време много смешен. Всичко се намираше в сценария. Аз, като актриса, не чувствах нужда да привнеса нещо от себе си. Трябваше просто да разголя душата си пред камерата. Каурисмаки има особен начин на работа. Той не ползва монитор – досега не бях виждала подобно нещо. Стои с нас до камерата и усеща ситуацията. Друга негова особеност е, че прави само по един дубъл. Това първоначално ме стресира, защото, първо, не съм репетирала, после трябва да ми се получи отведнъж, но накрая си дадох сметка, че моментът, в който всички са максимално концентрирани и се стремят да направят сцената от първия път, е наистина уникален. Има и напрежение, защото не ти се иска ти да си този, който нещо е оплескал и всичко трябва да се прави наново. Аки ми каза, че ако не се получи добре, може да се направи втори дубъл, а ако е катастрофално лошо – възможно е и трети. Но истината е, че почти целият филм е заснет само с един дубъл. Още нещо характерно за Аки Каурисмаки е, че той смесва професионални актьори и натуршчици, т.е. на снимачната площадка има хора, които за първи път застават пред камера, и други, които са изключително опитни, и тази смесица дава особен ефект. Винаги съм се чудила как успява да намери толкова интересни натуршчици, които изразяват дълбоки душевни състояния. Аки Каурисмаки е като художник, който рисува с човешки лица. При него актьорската игра е пестелива, няма кой знае какви жестове и мимики, но мисля, че точно това помага да се вникне в сърцето на човека. Постига се искреност и честност. Този тип игра се доближава по някакъв начин до театъра, но в същото време е много различна. За мен той сякаш създава приказки в своя собствена вселена. Любопитното е, че хората от цял свят успяват да го разберат, и това е прекрасно.“

На въпроса как се чувства в София, Алма Пьойсти отговори, че й е много приятно да е тук. „Първото нещо, с което бях посрещната тук, беше тази мартеница (тя беше окачена на цветето в саксията пред актрисата по време на пресконференцията – б. р.). Усетих, че това е щедро място, дърветата цъфтяха, слънцето грееше. Фестивалът се грижи много добре за нас. Аз заснех филма „Добрият шофьор“ с режисьора Тонислав Христов и въпреки че героинята ми води телефонни разговори с Малин Кръстев, като се предполага, че е в България, всъщност всички сцени, в които участвам, реално бяха заснети във Финландия и ми беше интересно да дойда в България и да се срещна с Тонислав. Участвах и в късометражния филм „Синя нота“ на Павел Андонов, който е българо-финландска продукция, и изпитвам вътрешно удовлетворение, че съм тук, където се развива голяма част от действието в тези филми.“

На въпроса на нашия екип дали ще се снима и в следващия филм на Тонислав Христов, който отново е планирал да я покани за участие, Алма Пьойсти отговори: „Надявам се и много бих се радвала да работя отново с него, но в киното до последния момент не се знае дали нещата ще се случат, така че стискайте палци!“. Накрая тя допълни, че възнамерява да гледа новия филм на Тонислав Христов „Последният гларус“, който е включен в конкурсната програма на София филм фест.

Връщайки се на „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки, тя добави, че с този филм са обиколили целия свят. Имало е доста награди и номинации. „Това участие ми отвори много врати, но все още имам чувството, че съм турист в собствения си живот и не успявам да осъзная случващото се – призна Алма Пьойсти. – Никога не съм подозирала, че има толкова голям брой кинофестивали. Един в Морелия, Мексико, ми направи силно впечатление. Щастлива съм, че посетих и Япония, което ми беше отдавнашна мечта, и се радвам, че пътуването ми там беше свързано с работа.“

Междувременно е получила различни предложения и така в един момент се е озовала в Северна Норвегия да снима френски филм.

Финландската кинозвезда каза, че усеща някаква връзка с нашата страна, а е пристигнала едва вчера, на 15 март. Намерила е приятели тук. Накрая тя сподели, че на днешната дата, 16 март, има рожден ден и точно тогава ще засади дръвче в един от софийските паркове – инициативата е на София филм фест. „Това е най-хубавият подарък, който бих могла да си пожелая за рождения ден. Сигурна съм, че отново ще дойда в България, не само заради приятелите си тук, а и за да видя как расте дървото ми.“

В края на срещата с български журналисти Алма Пьойсти даде автографи. Щастливи сме, че един от тях беше и за нашия екип.

Пожелаваме на голямата финландска кинозвезда честит рожден ден и нови участия в български филми!

Гергина и Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук.

Сродни публикации на сайта ни:

Финландската звезда Алма Пьойсти отново на български екран на фестивала „Синелибри“

Каре аса от финландски кинозвезди играят в „Четири непораснали възрастни“

Финландски уикенд на 25-ия София Филм Фест

Източник: www.evropaworld.eu