„Приказки за една вечер“ – най-новият проект на Франкофонията

Публикувано:
11:37ч / 02.08.2019г
Брой прочитания:
155
Брой коментари:
0

„Приказки за една вечер“ е най-новият културен проект на Международната организация на Франкофонията (МОФ). Първото му издание ще се проведе в Кот д’Ивоар, на 8 ноември т.г.

Замислен и предложен от дирекция „Френски език, култура и многообразие“, този проект има за цел да популяризира устното културно наследство чрез изкуството на разказването, за да се възродят ценностите на общуване на предците ни като вечерни семейни събирания, общи разговори между хора от различни поколения, при които се споделя житейски опит, знания и умения.

Събитието „Приказки за една вечер“ всяка година ще има различна тема и ще се провежда в три части:

  • сценични изпълнения пред публика
  • научна сесия по въпросите, свързани с приказките
  • обучение с професионалисти, които ще споделят опита си
    Международната организация на Франкофонията ще подкрепя проекта в държавите членки (България е една от тях), сред гражданско общество и медиите; ще съдейства за изпълнението (управление, избор на приемащата държава за съответната година, партньорства и т.н.); ще популяризира разказваческото майсторство сред представителите на медийната и културната сцена.

Изборът на Кот д’Ивоар като домакин на първото издание на „Приказки за една вечер“  е направен заради многобройните инициативи, насочени към развитието на разказваческото изкуство, които се осъществяватг там. Програмата, съсредоточена около темата за споделянето – ще включва официална церемония по откриването и артистични изпълнения на различни места в столицата на страната. От 2020 г., „Приказки за една нощ“ ще се организира всяка година във втория петък на октомври в целия франкофонски свят.

Информацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: МОФ