Приключи Международната олимпиада по френски език 2021

Публикувано:
12:53ч / 13.12.2021г
Брой прочитания:
427
Брой коментари:
0

Международната орлимпиада по френски език се проведе от 7 до 9 декември 2021 г. по иновативен начин, на виртуална платформа. В нея участваха около 100 младежи от 20 държави на три континента, в атмосфера на ентусиазъм, въхновен от любовта към френския език, съпричастността към ценностите на Франкофонията, под председателството на генералния секретар на Франкофония, г-жа Луиз Мушикивабо.

Събитието се проведе по инициатива на Международната организация на Франкофонията чрез Регионалните франкофонски центрове (CREF) и Конференцията на министрите на образованието на държавите и правителствата на Франкофонията (CONFEMEN), в сътрудничество с университета „Сенгор“ в Александрия, Международното младежко бюро (BIJ) на Валония-Брюксел, TV5Monde, Международната федерация на преподавателите по френски език (FIPF) и France Education International (FEI) с подкрепата на Обединените арабски емирства и допринесе за междукултурния обмен сред младите хора от франкофонското пространство.

Олимпиадата се проведе изцяло виртуално. Всеки участник беше представен от аватар, който можеше да се движи сред щандовете в изложбеното пространство, в аудиторията или стаите, предвидени за различните събития.

След писмения тест на 7 ноември за борбата с насилието и тормоза срещу уязвими хора на следващия ден участниците имаха възможност да говорят открито и да защитят избора си на социални мрежи, наблягайки на предимствата и недостатъците им. Учениците проявиха находчивост и интелигентност, докато представяха и симулираха телевизионни дебати.

Церемонията по закриването на Олимпиадата се състоя на 9 декември, когато бяха обявени победителите:

В индивидуалните писмени тестове, Мин Лонг (Виетнам) спечели първа награда в категория В1, Вилсан Салах (Джибути) беше победител в категория B2, Йозеф Пукан Чик (Словакия) – в категория C1 и Ндейе Ава Сар – получи специалната награда в категория C2. В състезанието по дебати журито присъди награди на отборите на Молдова (1-ва) , Мароко (2-ра) и Румъния (3-та), а специална награда бе присъдена на Малек ЖАРБУИ от Тунис за таланта и изобретателността й.

В посланието си към партньори, учители и ученици администраторът на Международната организация на Франкофонията поздрави участниците в конкурса като наблегна на иновативния и партньорски аспект на събитието и опита, което събра франкофони, работещи заедно за общите ценности на Франкофонията.

В словото си при закриването на Олимпиадата Синтия Еид-Фадел, председател на Международната федерация на преподавателите по френски език (FIPF), която е сред съорганизаторите на събитието, отправи специална благодарност към доц.д-р Рени Йотова,  Представител на Международната организация на Франкофонията за преподаването на френски език в света, за  организирането за първи път на такава Олимпиада изцяло виртуално. Нашата сънародничка, чието работно място в момента се намира в Дакар, действително е инициаторът и моторът за провеждането на събитието в този формат. Тя координираше цялата организация и беше председател на комисията по оценяване, както се вижда на таблото от снимката вляво. За екипа ни е чест, че доц. д-р Рани Йотова е сред най-активните партньори на фондация „Европа и светът“.

Тук е мястото да кажем повече и за българското представяне на тазгодишната Международна олимпиада по френски език.

Боян Белчев от Френската гимназия в София завоюва третото място на писмената част за ниво С1!

Българският отбор се състоеше от четирима ученици от 11 клас от софийската 9 Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ –  Диана Маркова, Калина Жечкова, Мартин Гърбачев и Боян Белчев, и Веселин Горанов ученик от 73 СУ „Владислав Граматик“, София. Нашите ученици се представи повече от достойно по време на петте обучителни ателиета и на оспорваното отборно състезание под формата на телевизионен дебат, класирайки се сред първите десет страни.

Участниците подготвиха триминутно видео, представящо България на френски език. https://www.youtube.com/watch?v=im1BMALIqKI

На този престижен международен форум участниците от България бяха подготвени и придружени от госпожа Вяра Любенова, главен учител в 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Д-р Павлина Рибарова, главен асистент във Великотърновския университет, бе член на международното жури. Българското участие в тази международна франкофонска надпревара стана възможно благодарение на Асоциацията на преподавателите по и на френски език и на подкрепата на Министерството на образованието и науката.

На снимката вдясно:Мартин Гърбачев, Калина Жечкова, Вяра Любенова, Веселин Горанов, Диана Маркова, Боян Белчев, д-р Павлина Рибарова.

Екипът на хондация „Европа и светът“ изказва специална благодарност на г-жа Вяра Любенова за информацията, която ни изпрати, за да представим българското участие в събитието!

В рубриката Ftrancophonie на сайта ни може да прочетете оригинала на информацията от Международната организация на Франкофонията.

Източник: OIF и evropaworld