„Присъдата“ от Нейка Кръстева – продължение на историята

Публикувано:
09:23ч / 30.05.2022г
Брой прочитания:
260
Брой коментари:
0

Преди две години споделих на сайта ни впечатленията си от книгата на известната журналистка Нейка Кръстева „Присъдата“, в която тя разказва за проблемите на страдащите от множествена склероза.  Спомням си, че тогава главният герой на този документален разказ, Андрей, се изказа ласкаво за моя отзив – коментарът му може да бъде прочетен под публикацията „Присъдата“ от Нейка Кръстева – откровена и силна книга“.

Припомням за книгата по повод Световния ден за борба с множествената склероза, който се отбелязва днес, 30 май. Съвсем наскоро публикувахме размислите на авторката по темата, която я вълнува и досега. Вярно е  – един официално определен ден в годината не стига, за да привлече общественото внимание към проблемите, свързани с тази жестока болест.

Бях дълбоко покрусена, когато научих, че продължението на основния реален сюжет, описан в „Присъдата“, е трагично. Главният герой, Андрей, е изгубил битката с болестта. Отново, както в първия си отзив за книгата, ще подчертая, че неслучайно не го наричам „персонаж“, а герой, защото водеше всекидневна самоотвержена битка с тежкия здравословен проблем и запазваше хубавата си усмивка, която сега можем да видим отново на снимката, направена от авторката. Нека съхраним спомена за тази усмивка на човек със силен дух, въпреки крехкостта на тялото!

Като читател ще добавя, че за мен разказаното от Нейка Кръстева също имаше своето продължение. В „Присъдата“ тя бие тревога, че фармацевтичните фирми се стремят към печалба и нямат интерес да се търси лек, който да води до окончателно оздравяване. Укриват се и тежките странични ефекти от някои лекарства. Случи се така, че след прочитането на книгата имах възможност лично да се убедя колко трябва да се внимава с лекарствата. На мой близък беше поставена погрешна диагноза и му даваха хапчета, от които той започна да проявява симптомите на болестта, от която уж го лекуваха и които никога преди това не беше имал. Слава Богу, че скоро погрешната диагноза беше отхвърлена и приемът на хапчетата беше преустановен, но за мен остана поуката, която бях открила в книгата на Нейка Кръстева и до която стигнах от личен опит, затова ще я повторя: внимание с лекарствата!

Историята на самата книга има и своето хубаво продължение, защото вече е факт нейното издание и на английски. Така тя ще стигне до повече чуждестранни читатели и ще бъде полезна, защото, за съжаление, болестта множествена склероза е проблем за много хора по света!

Гергина Дворецка

Книгата „Присъдата“ на български можете да поръчате тук:

https://ciela.com/prisadata.html

А на английски тук: https://www.amazon.com/dp/B088RKL424/ref=rdr_kindle_ext_tmb

Още по темата на сайта ни:

„Присъдата“ от Нейка Кръстева – откровена и силна книга

Един ден не стига за борбата с множествената склероза

Източник: www.evropaworld.eu