Разговор за „Радио България“ по инициатива на СБЖ

Публикувано:
12:43ч / 09.07.2017г
Брой прочитания:
301
Брой коментари:
0

През изминалата седмица по инициатива на Съюза на българските журналисти и лично на неговия председател Снежана Тодорова се състоя разговор за бъдещето на Радио България. През последните седмици решението на генералния редактор на БНР Александър Велев реално да унищожи чуждоезиковата програма на БНР предизвика силна обществена реакция. Против това решение се обявиха обществени организации, народни представители, евродепутати и ръководството на общественото радио даде заден ход.

Целта на срещата-разговор, проведена на 6 юли в СБЖ, беше да се разбере как върви възстановяването на „Радио България“ – един нелек процес, защото години наред различни генерални директори на БНР са неглижирали тази програма, толкова важна за българската политика отвъд границите на страната ни.

IMG_4679За съжаление, единственият представител на административното ръководство, уважил събитието, беше програмният директор на медията Мартин Минков (на снимката вляво), който се постара да отговори на поставените въпроси, но по негово признание, някои от тях не бяха от неговата компетентност.

Не присъстваше нито един член на Управителния съвет на БНР, нито на Обществения съвет на медията. Съветът за електронни медии беше представляван от Иво Атанасов. В залата имаше журналисти, хора от други творчески организации и от академичната общност.

В сайта на СБЖ може да прочетете подробна информация за разговора, както и да чуете пълния аудиозапис.

Учудващото е, че в двеминутния репортаж за събитието, излъчен същия ден, 6 юли, по програма „Хоризонт“, то е представено като инициатива на ръководството на БНР в изпълнение на обещанието му да проведе поредица от дискусии за съдбата на „Радио България“. Ако това беше така, в рубриката „За БНР“ на сайта на Радиото щеше да има макар и кратка информация за срещата-разговор в СБЖ, но последната публикация там по темата „Радио България“ е от 23 юни.

Сайтът на фондация „Европа и светът“ – една от шестте организации, подписали писмото до различни институции в подкрепа на чуждоезиковата програма на БНР – ще продължава да следи тази тема.

Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu