Вълшебният свят на шоколада

Публикувано:
11:46ч / 07.07.2017г
Брой прочитания:
841
Брой коментари:
0

Днешният Световен ден на шоколада ни припомни Големия шоколадов фестивал в Интер Експо Център през март т.г., както и Световното изложение в Милано през 2015г., където какаото беше един от тематичните акценти.

IMG_1257На фестивала в София дегустирахме не само шоколади, а и някои уникални напитки като естонската какаова бира Pohjala. Убедихме в колко различни комбинации може да влиза какаото и колко полезни продукти се получават от него – не само познатият ни шоколад, към който производителите добавят безброй компоненти, но и какаов чай, споменатата вече какаова бира, какаова козметика. Купихме си оригинални продукти като: черен шоколад с ананас и розов пипер, чай от какаови зърна, портокал и канела и чай от какаови зърна и диви череши. Освен това: кокосов бял веган шоколад със солени бадеми и червена боровинка, кокосов бял веган шоколад с чай Матча и лимоново масло, тъмен шоколад със семена от чия и масло от грейпфрут, както и суров шоколад с годжи бери, кашу и портокал. Беше забавно, полезно и много вкусно!

Свищовският шоколад
Свищовският шоколад

Сред разноцветните и различни по форма бонбони, торти и скулптури от шоколад си дадохме сметка колко много български производители успешно конкурират белгийските, италианските, швейцарските. На фестивала научихме за първи път историята на еднометровия свищовски шоколад. Тя започва през 1877 г. След освобождението на Свищов руският император Александър II и главнокомандващият Великият княз Николай Николаевич установяват главната си квартира в град Бяла, близо до Свищов. Там не само се планират военни действия, но се организират и много тържества, на които се лее шампанско и се яде много шоколад. Предприемчивите свищовлии бързо се възползват от тези навици на руската аристокрация и за да задоволят търсенето, започнали да правят големи шоколади с размер 1 метър. Традицията продължава и в наши дни.

ЕКСПО 2015
ЕXPO 2015

В чест на Световния ден на шоколада ще споделим и любопитна информация, която научихме от презентациите по време на тазгодишния Голям шоколадов фестивал, както и година и половина по-рано, на ЕХРО 2015 в Милано. Какаото се отглежда само в страните около Екватора, най-много – в Африка. От шушулките, които ражда какаовото дърво, се изваждат семената и се оставят няколко дни на купчинки да ферментират, после се разстилат, за да се изсушат. След това се изпичат и  се смилат. При пресоването им от тях се отделя какаова маса, какаово масло и  какаова шлака. От какаовото масло се прави не шоколад, но и други продукти, включително козметични. За производството на млечен шоколад се използва сухо мляко и първи швейцарците са го направили. Швейцарците не са най-големите производители на шоколад в света, затова пък са най-големите му консуматори.

Шоколадът се топи на 37 градуса, колкото е температурата на човешкото тяло. Не бива да се държи в хладилника, защото отгоре кристализират мазнините и захарта. Не става вреден, но не е приятен на вид.

Гергина Дворецка

Още снимки на тема „какао“ от ЕХРО 2015 в Милано може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu