„Ретроспективно: Георги Божилов – Слона” в НДК

Публикувано:
08:10ч / 25.04.2015г
Брой прочитания:
1 284
Брой коментари:
0

Ретроспективната изложба на Георги Божилов – Слона” е определяна като акцент в програмата на първия „Салон на галериите“, който се провежда от 23 до 27 април в НДК. Тя беше открита вчера, 24 април, от директора на НДК Мирослав Боршош в Мраморното фоайе в присъствието на много почитатели на големия пловдивски художник. В официалното откриване участваше и дъщерята на художника, Мия Божилова, която е създала фондация на името на баща си, за да популяризира творчеството му.

Куратор на изложбата е Анжела Данева. Представените творби са собственост на държавни галерии и частни колекционери в България и в чужбина и за първи път могат да бъдат видени на едно място. Поводът е 80-годишнината от рождението на художника. Посетителите имат уникалната възможност да проследят различните етапи на творчеството му, започвайки от неговите най-ранни картини. От самото начало се вижда, че той е имал невероятен усет към цветовете, който по-късно става една от характерните особености на стила му.

На 28 април от 18 ч. ще  бъде представена монографията „Георги Божилов – Слона (1935-2001). Портрети на духа”. Ще бъде прожектиран документалният филм на режисьора Коста Биков за художника „Великото сбогуване”, съдаден през 2005 г..

Изложбата „Ретроспективно: Георги Божилов – Слона” в НДК ще продължи до 12 май.

 

Източник: www.evropaworld.eu