Розариумът на Буенос Айрес

Публикувано:
11:38ч / 02.04.2018г
Брой прочитания:
780
Брой коментари:
0

Покрай току-що отминалата православна Цветница си припомнихме едно от най-красивите цветни места, на които сме били – Розариумът (El Rosedal) в Буенос Айрес. Той се намира в престижния квартал Палермо. Разположен е на 3,4 хектара и в него има над 18000 рози от различни видове.

Създаден е между 1910 и 1914 г. За историята му може да се научи от информационни табла, поставени на някои места по алеите.

Обособена е Градина на поетите с бюстовете на 26 известни писатели и поети. Сред тях са Данте Алигиери, Сервантес, но най-вече латиноамерикански автори: Хорхе Луис Борхес, Мигел Анхел Астуриас, Рубен Дарио, Хосе Марти…

В парка има и малко езеро, в което плуват патици, а в средата му се намира островче. Една от забележителностите е „гръцкият мост“, боядисан в бяло.

През 2012 и 2014 г. Розариумът в Буенос Айрес получава международното отличие на Световната федерация на дружествата, посветени на розата.

Наградата е напълно заслужена не само защото, попадайки на това място, човек действително се чувства в царството на розите, а и заради цялата атмосфера на романтика и свежест, които превръщат Розариума в късче поезия след големия град.

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от Розариума в Буенос Айрес може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu