Съветът на Европа в защита на непълнолетните мигранти

Публикувано:
17:08ч / 20.06.2016г
Брой прочитания:
156
Брой коментари:
0

По повод Световния ден на бежанците, 20 юни, генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Яглан призова европейските правителства да поставят сред своите приоритети защитата на непълнолетните мигранти и търсещите убежище срещу сексуалната злоупотреба.

„Защитата на децата е морално и законово задължение за всички европейски държави. Смята се, че през миналата година 300 000 деца мигранти и търсещи убежище са пристигнали в Европа без придружител. От решаващо значение е националните органи да предприемат необходимите мерки за осигуряване на безопасно място за живеене за такива деца, да им определят подходящ настойник и да ги защитават срещу злоупотреби.

Децата бежанци са много уязвими и има реална опасност да попаднат в ръцете на контрабандисти и трафиканти, ставайки жертва на експлоатация и сексуално насилие.“ – каза Турбьорн Яглан.

Той поясни, че истинският мащаб на проблема е трудно да се установи и е нужно да се пристъпи към изясняване на ситуацията.

До 15 септември 2016 г. 41-те държави членки на Съвета на Европа трябва да представят данни за броя на децата мигранти и лицата, търсещи убежище, пребиваващи на тяхна територия, за които се знае или се смята, че са жертви на експлоатация и насилие, както и какви мерки са приети, за да се предотврати това. Констатациите и препоръките на страните членки ще бъдат публикувани до края на ноември.

Източник: www.coe.int