Сопрано от Музикалния театър с поредна награда в Италия

Публикувано:
10:35ч / 13.12.2022г
Брой прочитания:
531
Брой коментари:
0

Сръбското сопрано Исидора Молес, която често пее в Музикалния театър в София, е получила трета награда на престижния оперен конкурс „Николай Гяуров“, който се провежда в италианския град Модена.

За това съобщи късно вечерта на 12 декември във „Фейсбук“ културната асоциация Actea, която организира конкурса в памет на великия български бас. Концертът на лауреатите се е провел в неделя вечер в залата „Сан Карло“ в Модена, като всички билети са били продадени. Първите две награди бяха дадени на италианци. Най-високото отличие получи младият бас-баритон Алберто Комес, а след него бе класирана сопраното Мария Лаура Якобелис. „Третата награда бе присъдена на друго сопрано – Исидора Молес, която се справи с дръзката ария „Bel raggio lusinghier’“ от „Семирамида“ (опера на Росини – б. р.), изтъкнаха от Actea.

Самата Исидора изрази благодарността си за високото отличие в профила си в „Инстаграм“. „Благодаря за третата награда на оперния конкурс „Николай Гяуров“! Поздрави на всички!“, писа тя на италиански. Младата певица постна своя снимка с почетната диплома от конкурса. Снимката, която виждате вляво, е от нейното изпълнение по време на тазгодишния конкурс в Модена.

Солистът на Музикалния театър Александър Мутафчийски коментира за сайта „Европа и светът“, че третата награда никак не е за подценяване. „Все пак това е конкурс, на който се явяват много певци, сигурно и много качествени… Да те отличат от всички с награда, това си е голямо постижение“, изтъкна той. Опитният изпълнител обаче подчерта, че никога не е обичал оперните конкурси: „Оценяването винаги е субективно и доста спорно, понякога последният критерий, който се гледа, е пеенето… По-важно е кой ти е учител, кой те праща, кой лобира за теб от журито… И ако не разчиташ на нещо такова за успех, то тогава, за да ти дадат дори и трета награда, значи си изключително талантлив и няма как да те отрежат и игнорират. Да е жива и здрава Исидора, тепърва й започва сериозната кариера и ще печели награди и ангажименти!“, допълни Мутафчийски. Той разкри, че младата певица е „наше дете“. „Аз бях състудент с майка й – Драгана, а Исидора беше малко детенце, което порасна покрай нас в Музикалната академия (в София – б. р.)“.

Това е третото италианско отличие за талантливата млада певица, и то в рамките на една година. През септември т. г. Исидора Молес спечели безапелационно първата награда на международния оперен конкурс „Матиа Батистини“ в Риети с блестящо изпълнение на арията „È strano… Sempre libera“ от „Травиата“ на Верди. На 17 октомври пък извоюва първа награда на Десетото издание на оперния конкурс „Фаусто Ричи“ в град Витербо.

Освен че пее важни роли в няколко заглавия на Музикалния театър, Исидора Молес се изяви и като художник по костюмите за грандиозната постановка на мюзикъла „Цигулар на покрива“ на известния сръбски режисьор Небойша Брадич. Тогава за кратко време преди премиерата тя направи цели 270 костюма за певците, хора и балета. „Буквално спеше в Театъра“, припомня си Мутафчийски, който изпълнява главната роля на млекаря Тевие и е асистент-режисьор на спектакъла. Исидора от време на време идва пак в София, за да изпълни ролята на Ходъл от същия мюзикъл, Примадоната от „Фантомът на операта“ или Адела от оперетата „Прилепът“. Както разкри Мутафчийски, в скоро време ще можем да чуем нейно изпълнение и на Новогодишния оперетен бал в НДК на 28 декември. „Ще ни изненада с една прекрасна оперна ария – Жулиета от „Ромео и Жулиета“ от Гуно“, сподели той.

На снимката вдясно Исидора Молес е в ролята на Примадоната от „Фантомът на операта“, постановка на Музикалния театър.

Владимир Дворецки

Сродни публикации на сайта ни:

Звездата на оперетата Александър Мутафчийски чества двоен юбилей с „Цигулар на покрива“

Мюзикълът „Цигулар на покрива“ закрива Софийския фестивал на музикалния театър на 17 юли

Източник: www.evropaworld.eu