Специален брой на сп. „Български фолклор“ за Събора в Копривщица

Публикувано:
14:05ч / 07.08.2015г
Брой прочитания:
682
Брой коментари:
0

Днес беше открит Националният събор на народното творчество в Копривщица, от чието първо издание през 2015 г. се навършват 50 години. Той е най-мащабното събитие в традицията на фолклорните събори в България, което събира хиляди участници и зрители от страната и чужбина. Участниците изпълняват песенен, танцов, инструментален фолклор и обредност от своя регион, но и продължават да издирват и събират старите местни традиционни образци.  784c0c28Всяка година Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) – БАН е основен партньор на организаторите от Министерство на културата и Община Копривщица, осигурявайки експерти за комисиите, които оценяват участниците в програмата. В годишнината на националния събор 16 изследователи от ИЕФЕМ – БАН (от общо 21 члена на комисиите) ще наблюдават, документират и оценяват изпълнителите на автентичен фолклор от всички региони на България на седемте сцени на поляните над гр. Копривщица. Отличените изпълнители ще получат грамоти и плакети.
Списание „Български фолклор“ отбелязва юбилея със специален брой, посветен на този феномен на съвременната българска култура – „50 години „Копривщица“. Целта на съставителите е статиите и материалите да осветлят различни страни на това уникално явление. В броя участват утвърдени имена в българската фолклористика, познавачи на регионалните традиции и с дългогодишни наблюдения и опит в подготовката и протичането на събора; специалисти от Министерството на културата. Авторите споделят размисли, спомени, наблюдения върху историята на събора, върху началото и развитието му през годините; проблематизират неговата необходимост и място в българската култура; проследяват организацията на събора, неговото провеждане, документиране и медийно отразяване. В публикациите се коментират проблеми на репертоара и сценичното пресъздаване на фолклорната традиция. Съборът се разглежда като място на автентични човешки емоции на участници и публика, но и като място на политически употреби. Обръща се внимание върху локалните проекции на празника в селищната култура на изпълнителите. В броя е публикуван богат архивен и снимков материал (над 130 фотографии), който е запечатал случващото се по поляните на Войводенец от 1965 до 2010 г., преживявания и разкази на участници в Събора в Копривщица.
От сряда, 5 август, специалното издание може да бъде закупено в книжарницата на БАН и на касата на Националния етнографски музей, както и на самия събор в Копривщица, на цена от 7.00 лв. Журналистите ще имат възможност да се срещнат със съставителите на специалното издание в Копривщица от 7 до 9 август, където те ще бъдат част от журито на конкурсната програма.

Източник: ИЕФЕМ – БАН