Специални гости и акценти през Седмицата на италианския език в София

Публикувано:
08:03ч / 18.10.2017г
Брой прочитания:
465
Брой коментари:
0

През тази година Седмицата на италианския език по света е на тема „Италианският в киното, италианският на киното“. По този повод в София гостуват известните италиански сценаристки Дориана Леондеф и Франческа Масаро. Те участваха в кръглата маса „Професия: сценарист“заедно с доц. Дария Карапеткова, която преподава италианска граматика и теория на превода в специалност Италианска филология на  Софийския университет „Св. Климент Охридски” и преди дни получи наградата „Звезда на Италия“ за особени заслуги при популяризирането на италианския език и култура у нас.

Кръглата маса беше организирана от Италианския културен институт и се проведе в Нова конферентна зала на СУ. Дискусията откри г-н Емануеле Полио, заместник-ръводител на Италианското посолство в София. Водеща на дискусията беше г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт.

Дориана Леондеф е член на престижното международно жури на „Синелибри” 2017. Тя е сценарист на над 30 филма, повечето от които са посрещнати радушно и от критиката, и от публиката. Един от последните й филми е „Най-добри неприятелки” на режисьора Лука Лучини с участието на актрисите Клаудия Герини и Маргерита Буй!

Другият специален гост в София е Франческа Романа Масаро, сценаристка и писателка, нашумяла с кинопродукцията „Златната възраст” от 2016 г. с режисьор Емануела Пиовано. Филмът е адаптация на книгата „Златната възраст – случаят с Вероника”.

Акцент в програмата на Седмицата на италианския език е и новият филм на режисьора Серджо Кастелито „Фортуната“. За участието си в него Жасмин Тринка получи награда за най-добра актриса от фестивала в Кан. Филмът е по сценарий на Маргарет Мацантини. („Чуй ме”, „Никой не се спасява сам”, „Да дойдеш на света”).

„Фортуната“ беше прожектиран в София на 17 октомври в кино „Одеон“. Може да бъде видян и тази вечер, 18 октомври, от 21 ч. в кино „Люмиер“.
До края на Седмицата на италианския език предстоят следните прожекции:

20 октомври 2017 от 19:30ч. – City Mark Art Center
Прожекция на филма „Най-добри неприятелки“

21 октомври 2017 от 18:00ч. – Кино „Люмиер”
Прожекция на филма „Фортуната“, представен от Н. Пр. Стефано Балди – посланик на Италия в България, и дискусия с публиката.

Билети за събитията по-горе, както и за всички останали киносъбития от програмата на „Синелибри” са в продажба на EpayGO и в съответните киносалони. Пълната програма на фестивала е обявена наwww.cinelibri.com!

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата в сайта ни:

Започва XVII Седмица на италианския език по света

Източник: www.evropaworld.eu