Среща на Н.Пр. Мануел Корчек с журналисти

Публикувано:
13:33ч / 26.02.2020г
Брой прочитания:
287
Брой коментари:
0

Н.Пр. Мануел Корчек се срещна с журналисти на 25 февруари в посолството на Словакия в София. Поводът беше втората година от мандата му в нашата страна. Такава среща с представители на медиите посланикът направи и миналата година.

Темата на срещата беше „Актуални новини от Словакия. Развитие на сътрудничеството между Словакия и България“. Участваха председателят на СБЖ .Снежана Тодорова, членове на журналистическия съюз и на Българското дипломатическо дружество.

През 2019 г. Словашката република беше председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Н.Пр. Мануел Корчек изтъкна успехите й по време на това председателство за постигане на договорености между държавите членки относно бюджета на Организацията, бюджета на Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ в Украина и др. 

Представйки успехите на словашката икономика, посланикът открои автомобилната промишленост – в Словакия се намират 4 автомобилни завода, тя е най-големият производител на автомобили на глава от населението в света.

В страната ни работят около 10 словашки фирми. Засилва се оборотът във външната търговия между Словакия и България (2018 г. – 745 млн. евро годишно, 2019 г. – над 800 млн. евро). Българското Черноморие е традиционно една от най-популярните дестинации за словашките туристи (102 хиляди през 2018 г.) Отбелязан е ръст и на българските туристи в Словакия – през 2018 г. са достигнали 35 хиляди. 

Н.Пр. Мануел Корчек постави акцент и върху връзките между двете държави в образованието и културата, като припомни, че в Братислава има българско училище, в два словашки университета се изучава бълграски език, а в Софийския и Великотърновския университет – словашки.

От предстоящите събития, организирани от посолството, той  обърна внимание на предвидената за 24 март международна конференция за замъка-музей „Свети Антон“край Банска Щявница, на около 200 км. източно от Братислава, където живее дълги години цар Фердинанд след абдикирането на българския престол на 3 октомври 1918 г.

След експозето на посланика бяха зададени въпроси, свързани с цивилизования „развод“ между Чехия и Словакия, развитието на автомобилостроенето, заменило оръжейната индустрия, пенсионното осигуряване.

Имаше запитване и за членството на страната в еврозоната в контекста на предстоящото присъединяване на България към нея, което предизвиква противоречиви мнения. Н.Пр. Корчек обясни, че Слвакия е приела еврото преди 11 години, защото е преценила, че това ще бъде изгодно за нея от икономическа гледна точка, въпреки че съседните страни Чехия, Полша и Унгария имат различна гледна точка. Позитивен момент е била разяснителната кампания за предимствата на еврото, започнала още преди влизането в еврозоната и продължила след това. Имало е възможност за подаване на сигнали при злоупотреба с цените при смяната на местната валута с евро.   

По повод интереса към предстоящата междуранодна конференция за замъка, обитаван от абдикиралия български монарх, посланикът поясни, че в Словакия бившият цар е оставил добри спомени. Не се е занимавал с политика, а с природо-научни изследвания. Самата конференция няма да има никакъв политически оттенък, а ще помогне да се научи повече за слабо познатия период от живота на цар Фердинанд след напускането на България.   

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Фотоалбум от миналогодишната среща на Н.Пр. Мануел Корчек в СБЖ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu