Среща с йордански журналисти в СБЖ

Публикувано:
14:30ч / 28.10.2022г
Брой прочитания:
120
Брой коментари:
0

Има благоприятни перспективи за задълбочаване на сътрудничеството между България и Йордания, в това число и между медиите и журналистите от двете страни. За това стана ясно на среща на български журналисти с главния редактор на най-авторитетния йордански всекидневник „Ал Достур“ Мустафа ал Риалат, който гостува у нас заедно с група свои колеги, и д-р Хасан Бармауи, почетен консул на Хашемитско кралство Йордания в България. Срещата се проведе в Съюза на българските журналисти (СБЖ) на 26 октомври т. г.

В изказването си г-н Ал Риалат изтъкна, че Йордания е оазис на стабилността в арабския регион. Освен това в страната по мирен път се осъществяват демократични промени, при които се подобрява и състоянието на свободата на словото. Главният редактор на в. „Ал Достур“, който през 2020 г. бе обявен за най-влиятелния арабски вестник от сайта „Индъстри Арабик“, разказа и за начина, по който се работи в редакцията. Този всекидневник стартира своя уебсайт още през 1998 г. – за първи път в арабския свят. В наши дни журналистите от „Ал Достур“ използват онлайн приложения като „УотсАп“, за да координират своята дейност. Г-н Ал Риалат изтъкна, че колегите му полагат големи усилия, за да се борят с фалшивите новини, особено що се отнася до Ковид-19. Медията е създала платформа под надслов „Имаш право да знаеш“.

Както изтъкнаха от СБЖ, йорданският вестник е „побратимен“ с нашия в. „Труд“. В „Ал Достур“ често се появяват материали за България, която се ползва с огромен авторитет в Йордания. Много йорданци, включително и министри, са завършили висшето си образование у нас. А в арабската страна живеят около 1000 българи, предимно йордански снахи. Българските туристи могат да летят с евтини полети до „морската столица“ на Йордания – Акаба, като нямат нужда от визи, подчерта почетният консул д-р Бармауи. Той допълни, че наши фирми могат да се възползват от благоприятния инвестиционен климат в страната. Д-р Бармауи спомена, че компания от Пловдив има завод за възобновяеми енергийни източници в южната част на Йордания.

В отговор на въпрос на evropaworld.eu, г-н Ал Риалат потвърди, че йорданският крал Абдула Втори лично се е включил в борбата срещу международния тероризъм като пилот на боен самолет. Това стана, след като през 2015 г. джихадисти от „Ислямска държава“ (ДАЕШ) изгориха жив пленен йордански пилот. В отговор йордански изтребители бомбардираха тренировъчни центрове и оръжейни складове на „Ислямска държава“ в Сирия. Ударени бяха и цели на ДАЕШ в Ирак. Главният редактор на „Ал Достур“ допълни, че Йордания е страдала много от тероризма, и редовно организира форум в Акаба за обсъждане на борбата срещу това явление, на който се канят и български представители.

Йордания дава пример и за отношението към бежанците. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, в страната с население малко над 10 млн. души има 762 877 бежанци към 15 октомври т. г. От тях 82,4% живеят извън лагери, като са интегрирани в местни общности. Г-н Ал Риалат разказа, че в Йордания тези хора биват наричани „братя бежанци“, и че страната е променила заради тях образователната си система, за да може всички деца да получат образование.

По време на разговора с йорданските гости стана ясно, че се подготвя и посещение на български журналисти в Йордания. А д-р Бармауи разкри, че предстои крал Абдула Втори отново да посети България. Той дойде у нас, придружен от кралица Рания, през 2001 г., след което трима наши президенти посетиха Йордания.·

В края на срещата в Съюза на българските журналисти Мустафа Ал-Риалат връчи на Снежана Тодорова почетен плакет на в. „Ал Достур”.

От своя страна, тя връчи и на него и на д-р Бармауи по едно почетно „Златно перо” на СБЖ.

 

Владимир Дворецки

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Още по темата на сайта на БСЖ

Източник: www.evropaworld.eu