Среща с писателката Ягода Михайловска-Георгиева в София

Публикувано:
13:51ч / 17.04.2018г
Брой прочитания:
594
Брой коментари:
0

Първата среща от литературното турне на македонската писателка Ягода Михайловска-Георгиева беше със софийските читатели в залата на Културно-информационния център на Република Македония (ул. Оборище 7). Присъстваха Н.Пр. Марян Гьорчев, посланик на Македония у нас, Н. Пр. г-н Радомир Богданович, посланик на Босна и Херцеговина, поетът Димитър Христов, член на УС на СБП, който има основен принос за популяризирането на македонската литература у нас.

Срещата с Ягода Михайловска-Георгиева откри Сашко Насев, директор на Културно-информационния център на Република Македония в София, който се оказа отдавнашен познат на писателката. Кратко слово произнесе и Н.Пр. Марян Гьорчев. Романите на писателката „Камъкът на твоя ден” и „Индиговият Бомбай”  са издадени на български от „Персей“. За книгите говори издателят и литературен критик Пламен Тотев. Те са основани на личните преживявания на авторката, свързани с пътувания в Индия и Хималаите. Била е част от четиричленна експедиция и изкачва Хималаите до надморска височина от 5000 м.

Пламен Тотев разказа и за запознанството си с Ягода Михайловска-Георгиева преди две години на панаира на книгата в Скопие, когато тя му е направила впечатление първо със своята харизма на сърдечен човек, отворен къв другите, а веднага след това е открил за себе си нейното творчество, чийто почитател е оттогава. Той припомни, че до неотдавна е съществувала голяма празнота в познанията ни за литературата на съседната и близка за нас държава, но издателка къща „Персей“ се старае да запълни тази празнота, издавайки досега 25 книги от македонски автори.

Ягода Михайловска-Георгиева сподели моменти от житейските истории, които са я вдъхновили да напише двете й преведени в България книги.  Силно впечатление направи разказът й за пътуването й до Седемте рилски езера точно по времето, когато хиляди членове на Бялото братство се събират в чест на големия духовен учител Петър Дънов. Там тя се почувствала като в Тибет заради силната енергия, излъчвана от това място.

Откъси от двете книги прочетоха техните преводачи на български Таня Попова („Камъкът на твоя ден”) и Мариян Петров („Индиговият Бомбай”).

Следващата среща от литуратурното турне на писателката е на 17 април в Ловеч (Клуб на културните дейци, 17.30 ч.).

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu