Скритото лице на спасението на българските евреи

Публикувано:
11:48ч / 18.04.2018г
Брой прочитания:
437
Брой коментари:
0
 Спасяването на българските евреи е тема, която няма как да остави човек безразличен. По тази тема има различни мнения, и много от тях бяха представени на проведената на 16 април международна конференция „Скритото лице на спасението на българските евреи“.
Сред присъстващите в зала 224 на СУ „Св. Климент Охридски“ имаше много потомци на спасените български евреи, които естествено не можеха да останат равнодушни. Сред тях бе и писателката Леа Коен, която бе основният организатор на конференцията. Тя разкри, че за постера на проявата е използвана оригинална телеграма от Занаятчийската камара на Пловдив, с която се протестира срещу планираната депортация на българските евреи.
Проф. Сашо Пенов от Юридическия факултет на СУ изтъкна, че антиеврейските закони, прокарани в началото на 40-те години на ХХ в., са противоречали на Търновската конституция, и много български правници са протестирали срещу тях.
Различните мнения за това, кой е спасил българските евреи, обобщи д-р Мордехай Шенхав, директор на Факултета по ебраистика на Страсбургския университет. Той сподели, че майка му е софийска еврейка, но самият той не знае български. Любопитен факт, който изследователят приведе, е, че много български евреи в Израел са смятали цар Борис Трети за свой спасител. Д-р Шенхав спомена, че заради спасението на българските евреи са били предложени за Нобелова награда за мир и комунистическият водач Тодор Живков, и Българската православна църква (за съжаление, без успех, въпреки подкрепата на много еврейски организации).
Ролята на БПЦ бе изтъкната и от израелската посланичка Н. Пр. Ирит Лилиан. Тя подчерта, че няма друго европейско вероизповедание, което да се е застъпило активно в полза на евреите. Нещо повече, БПЦ е обявила депортацията им за грях.
Още преди началото на конференцията няколко души, въоръжени с националния трибагреник и телевизионна камера, се опитваха да изразят негативното си отношение към провеждането на тази проява в Софийския университет. Малко по-късно те започнаха да скандират лозунги и да пеят „Шуми Марица“ в опит да заглушат изказващите се в залата. „Ето, тези хора не са безразлични“, пошегува се израелската посланичка. Тя допълни, че сред 20-те български праведници, почетени на мемориала Яд Вашем в Йерусалим, има и обикновени хора, като провинциалната акушерка Станка Стойчева, изродила бебето на еврейка, на която е било забранено да пътува, или софиянецът Рубин Димитров, който носел храна и дрехи на евреите в трудовите лагери. „Тези хора би трябвало да се почитат като национални герои на България“ – заяви посланичката, съпоставяйки ги с протестиращите  националисти извън залата.
Д-р Ангел Чорапчиев от Университета в Хайфа представи проучванията си за един недотам осветен въпрос – изпращането на българските евреи в лагерите за принудителен труд у нас. Както се оказа, още през 1937 г. в Царство България е била въведена задължителна трудова повинност за всички поданици. След гласуването на антиеврейското законодателство на евреите е било забранено да служат в армията. Те са били принуждавани да отбиват трудовата си повинност основно при строежа на жп линията по долината на Струма към Гърция. В изграждането й са участвали около 8000 български евреи, както и лица от други националности. По трагична случайност, на строежа са били изпратени и около 50 гръцки евреи. Част от тях са видели как по железопътната линия депортират близките им към нацистките лагери на смъртта. Тези петдесетина гръцки евреи обаче се спасяват, за разлика от над 11-те хиляди техни сънародници от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот…
 След месец втора конференция на същата тема ще бъде проведена и в Страсбург.
 

Източник: www.evropaworld.eu