Стихове от и за Вапцаров звучаха на рождения му ден

Публикувано:
11:03ч / 09.12.2023г
Брой прочитания:
342
Брой коментари:
0

На снимката: актьорът Валентин Танев, главният уредник на дома музей на Вапцаров Катя Зографова, директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов – седналият вдясно

Високото пространство на дома музей на Никола Вапцаров в София за пореден път бе изпълнено с почитатели на творчеството на големия поет, събрали се там по повод рождения му ден на 7 декември. За непреходната поезия на Вапцаров говориха директорът на Националния литературен музей – поетът Атанас Капралов, и главният уредник на дома музей – литературната изследователка Катя Зографова. Капралов изтъкна, че през различните периоди отношението към творчеството на Вапцаров се е променяло, но е факт, че той е първият и засега единствен българин, отличен с почетна Международна награда за мир.

Актьорът Валентин Танев от Народния театър „Иван Вазов“ отначало изрецитира едно от „пролетните“ стихотворения на поета – „Гълъбите гукат“, и сложи край на празненството с двете предсмъртни творби на Вапцаров. Поетите Димитър Христов и Ивайло Диманов прочетоха свои стихове, вдъхновени от творчеството на „огняроинтелигента“. Интересен акцент от честването бе награждаванего с почетни грамоти на дарители на дома музей на Вапцаров. Едно от даренията предизвика особен интерес. Това бе бюст на Димитър Благоев-Дядото, който бил намерен захвърлен в общите помещения на сградата на ул. „Ангел Кънчев“ 37. Както се изрази Катя Зографова, бюстът бил покрит с петна като от проказа и не било ясно кого изобразява. Тя обаче успяла да разчете на гърба на бюста подписа „М. Парашчук“ и разбрала, че той е дело на големия украински скулптор, живял и творил у нас от 1921 г. до смъртта си през 1963 г. Михайло Парашчук изработил гипсовия бюст на Дядото от натура. По-късно направил и бронзова отливка, която обаче е загубена. Гипсовият бюст бил дарен на музея от домоуправителя на сградата Любомир Владимиров, който за съжаление не присъства на празненството, и бил реставриран от скулптора Иван Чулев, който лично получи грамотата си.

Във Високото пространство бяха изложени и книги, дарени от Таня Шумкова – майка на твърде рано отишлата си от този свят антроположка на града Лора Шумкова, известна с водените от нея литературни разходки из София. Атанас Капралов връчи грамота за дарението и на г-жа Шумкова, която не можа да сдържи вълнението си. Димитър Христов обяви, че и той възнамерява да дари на музея рисунки на художника Иван Керезиев, приятел на Вапцаров, както и фотографии от международните писателски срещи, в които е участвал баща му – покойният поет Христо Черняев.

Текст и снимки: Владимир Дворецки   

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук.  

Източник: www.evropaworld.eu