„Световете на Яворов“ в читалище „Пенчо Славейков 1921“

Публикувано:
19:57ч / 01.11.2019г
Брой прочитания:
394
Брой коментари:
0

В навечерието на Деня на народните будители книгата на Катя Зографова „Световете на Яворов“ (изд. „Изида“) бе представена в народно читалище „Пенчо Славейков 1921“. Литературният критик и издател Пламен Тотев представи авторката и книгата й. Водеща беше Виктория Катранова.

21аСвое стихотворение за драмата на Яворовия живот прочете поетът Георги Драмбозов (на снимката вляво). Композиторът и певец Хайгашод Агасян говори за любовта, която арменците изпитват към Яворов заради стихотворението „Арменци“ и се спря на някои моменти от историята на двата ни народа, които са в основата на братската им привързаност един към друг. Той изпя една песен на арменски, която е научил от майка си, а после, по настояване на публиката, изпълни песни по текстове на Михаил Белчев, Радой Ралин и Недялко Йорданов.

Съпругът на Катя Зографова, Константин (на снимката вдясно), беше подготвил презентация с по-важните моменти от работата 23й на изследователското и литуратурното поприще. Сред публиката имаше много почитатели на таланта на Катя като литературна историчка и писателка. Между тях беше и Григорий Вазов, потомък на Вазовия род, за който Катя Зографова е приела творческата задача да напише родова хроника в 3 тома.

Вълнуващата вечер завърши с опашка за автографи от авторката на „Световете на Яворов“. Книгата печели все повече читатели!

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“.

Още по темата на сайта ни:

Премиера на „Световете на Яворов“ от Катя Зографова

За Яворов – с любов и проникновение

Източник: www.evropaworld.eu