Тео Ушев ни показва „Като в тъмно огледало“

Публикувано:
17:55ч / 22.02.2018г
Брой прочитания:
369
Брой коментари:
0

Часове преди официално да бъде открита на 20 февруари първата изложба у нас на номинираният за „Оскар“ Теодор Ушев той я представи пред журналисти. Самата изложба „Като в тъмно огледало/ In the mirror, dimly“е определена като инсталация, визуален авторски проект. Създадена е специално за Софийската градска художествена галерия, където може да бъде видяна в продължение само на 3 седмици, до 11 март. След това ще бъде унищожена. Такова е решението на автора й. Той вярва в изкуството на мига, който винаги отлита и затова трябва да бъде уловен навреме. Тео Ушев откровено заявява нежеланието си творбите му да се излагат в галерии, защото те не са декоративни, а карат хората да се замислят. Разбира се, всичко зависи от личното желание да се вникне в дълбочина. Защото всеки вижда онова, което иска да види. В този смисъл начинът, по който ще възприемем „Като в тъмно огледало“, ще бъде отражение на самите нас.

Първото впчатление е, че по стените са окачени спасителни термични одеяла, но щом посетителят насочи към тях лъча на фенерче с ултравиолетова светлина, на повърхността излизат и заблестяват рисунки и изписани текстове на български, английски и немски. Отначало изглеждат фрагментарни, но ги обединява посланието за повече човечност. Всъщност, цялата инсталация е организирана по архитектурния модел на християнския храм: притвор, наос, олтар. В кръгли пространства, обгърнати със сребристи завеси, посетителят може да влезе и да попадне в своеобразен пашкул. Това е друго проявление на авторовото послание – всички се затворяме в своите пашкули, а е нужна повече емпатия! „Изповедалнята“ предлага непредвидени емоции: с помощта на специален шлем с очила за 3 D изображение човек попада във виртуална реалност, в която се смесват гласове на политически лидери и картини.

В един свят, в който сме заобиколени от фалшиви неща – от всекидневната ни храна до политиците – истинска се оказва единствено виртуалната реалност – твърди авторът. Според него, в момента съществуват едновременно три Българии – едната е на чувствителните и мислещите, които искат да вървят напред, другата – на ретроградните, които дърпат винаги назад, и третата – на безразличните. Той е изумен от агресията, с която се сблъсква в родината си. Разсъждава какво я поражда и не намира обяснение в бедността на народа, защото е виждал и други бедни страни, но там няма такава агресия. Каква е рецептата за спасение? „Обич!“ – е отговорът на Теодор Ушев.

За офицзиалното откриване на изложбата „Като в тъмно огледало/ In the mirror, dimly“ в Софийската градска художествена галерия дойдоха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Тодор Чобанов, Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столична община. Самият автор категорично беше отказал да бъде преставян, но за творческия му експеримент говориха Аделина Филева – директор на галерията, Десислава Бинева – продуцент и организатор на изложбата. Залата беше препълнена с посетители, заинтригувани от замисъла на Тео Ушев.

През дните до 11 март изложбата ще бъде разглеждана на групи от по 10 човека, защото идеята е тя да бъде почувствана лично, което би било невъзможно при стълпотворението на повече хора. Това обаче е единственото ограничение, всичко друго е позволено – снимане със светкавици, тиражиране на снимките, пипане на експонатите, дори драскане по тях. Разрешението е дадено от самия автор. Още една причина изложбата на Теодор Ушев „Като в тъмно огледало/ In the mirror, dimly“ да бъде определяна като уникално културно събитие!

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от представянето на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Снимки от официалното откриване на 20 февруари 2018 г. може да видите тук.

Още по темата в сайта ни:

Първа изложба на Теодор Ушев в България

Източник: www.evropaworld.eu