Тесни връзки между Испания и България по време на кризата с COVID-19

Публикувано:
14:27ч / 07.04.2020г
Брой прочитания:
1 082
Брой коментари:
0

Публикуваме на сайта ни поредната информация, която любезно ни предостави посолството на Кралство Испания в България:

През месец април отново станахме свидетели на тесните връзки между Испания и България. Връзки, които имат особено значение на фона на актуалната световна криза с COVID-19.

Испания благодари на България за усилието по изпращането на медицински материали, особено на най-крайно нуждаещите се държави, както и за организирането на полетите за експатриране на български граждани. Един от тези полети беше за Испания и в него бяха предложени места на наши граждани и на държави от други държави на ЕС, за да се приберат по родните си места или местата по пребиваване.

Тези инициативи потвърждават още повече нуждата от европейска солидарност и сътрудничество, за които България даде достатъчно доказателства във връзка с решаването на този световен проблем, изискващ глобален и координиран отговор от всички европейски партньори.

Испанското Министерство на външните работи, ЕС и сътрудничеството вече предоставя спешна услуга за подпомагане на блокирани в чужбина испанци.

Със следващите полети до края на седмицата общо около 20 хиляди испански пътници ще успеят да се приберат в Испания, благодарение на посолствата и консулствата на страната по света. Повечето завърнали се са от Европа (9000), Америка (7000) следвани от Африка и Близкия Изток (3000) и Азия и Тихоокеанския район (1000).

Източник: Посолство на Испания в България