Файтони разнасят безплатна храна за възрастни хора във Виена

Публикувано:
08:50ч / 08.04.2020г
Брой прочитания:
222
Брой коментари:
0

Възрастните хора са най-застрашени от коронавируса, затова петзвездният виенски хотел „Инетрконтинетал“ в сътрудничество с други доброволци предлага безплатен обяд за 250 души.

Тъй като хотел „Интерконтинентал“ в момента е затворен, ръководството му, заедно с готвачите, решават да готвят безплатно за възрастните хора, живеещи наблизо. Към тях се присъединяват доброволци от виенския клон на Каритас, които доставят храната с коли или велосипеди по домовете на тези, които са най-застрашени от коронавируса. Възрастните хора от района „Ландщрасе“ могат да направят поръчка за следващия ден на страницата на инициативата или във фейсбук до 17 часа, а храната, приготвена в хотела, е с гарантирано качество. Също така до 17 часа могат пишат и доброволци, които желаят да се включат в инициативата. Засега е планирано кампанията да продължи до 13 април, но при необходимост хотелът има готовност да удължи срока.

В благотворителната кампания се включват и виенските файтони, тъй като по време на ограничения те също загубиха работата си. Идеята е на Кристиан Герзабек от инициативата „За файтоните“. Той е приятно изненадан от популярността на кампанията сред виенчани, които сега виждат каква работа вършат файтоните. А освен това използването на файтоните като транспортни средства е добре за конете, които се нуждаят от движение. Във всеки файтон пътуват по двама души – един файтонджия и един помощник, който доставя храната до вратата на жилището. През това време файтонджията трябва да се справи с „паркирането“ на файтона, което не е никак лесна работа и изисква умения. И една приятна изненада за нас, българите – един от файтонджиите, Петко Петков, е с български произход.

Link:

https://www.facebook.com/intercontinentalkocht/

www.intercontinental-kocht.com

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София