Тиквена фиеста в Университетската ботаническа градина

Публикувано:
09:09ч / 27.10.2022г
Брой прочитания:
235
Брой коментари:
0

Някои любители на тиквата я наричат „царицата на есента“. Може и да преувеличават, но на 15 октомври попаднахме в царството на тиквите в Университетска ботаническа градина. Там имаше тиквена фиеста, в която се включихме с удоволствие. Освен че бяха красиво аранжирани в градината, тиквите си имаха и табелки с информация за всяка от тях, така че фиестата беше и с познавателен характер.

Организаторите предлагаха и специалитети от тиква. Самата аз често я готвя по различни начини, но този път опитах нещо ново: тиквени спагети с пармезан и салата с парченца печена тиква в марината от зехтин, чесън и копър.

От майсторите готвачи, които черпеха с тиквените ястия, научих една важна кулинарна тънкост: тиквата се запича във фурната, без да й се добавя вода, за да се карамелизира. Така се откроява цялата й сладост!

За посетителите беше предвидена и томбола с награди, но нямахме време да останем за нея. Всеки посетител обаче можеше да си купи за спомен малки тикви, естествено обагрени с всички цветове на есента, така че ние също попълнихме домашната ни декоративна тиквена колекция.

Посещението ни на Тиквената фиеста в Университетската ботаническа градина, ни даде възможност да се порадваме за пореден път на самата градина. Създадена е през 1892 г. от първия български професор по ботаника д-р Стефан Георгиев (1859-1900 г.), чийто паметник се намира на видно място в нея (снимката вдясно),

При откриването й е засаден дъб. В корените му княз (а по-късно цар) Фердинанд поставя златна пара. Това може да се прочете на табелка върху самия вековен дъб, който се извисява в градината.

В някои участъци тя ни напомняше Ботаническата градина в Рио де Жанейро, която разбира се, е много по-голяма, но пък част от колекциите с кактуси се намират в точно такива парници, в които се поддържа подходяща температура. Наши снимки от това невероятно красиво място може да видите тук.

В софийския вариант на градината , поради климатичните особености, палмите също са разположени на закрито, за разлика от тези в Рио, но когато попаднеш сред тях, непременно ще почувстваш атмосферата от други географски ширини..

Добавяме за илюстрация и фотоалбума, който може да разгледате тук.

Повече снимки от фиестата са на ваше разположение тук.

Гергина и Владимир Дворецки

Източник: www.evropaworld.eu