„Тито е мъртъв“ – разкази от Марица Бодрожич

Публикувано:
11:50ч / 03.06.2015г
Брой прочитания:
167
Брой коментари:
0

Марица Бодрожич, една от най-награждаваните авторки на Германия пристига в София, за да представи лично първата си книга в превод на български език – сборника разкази „Тито е мъртъв“, издание на „Персей“. Събитието е на 3 юни (сряда) от 18 ч. в залата на Чешкия център на ул. “Г. С. Раковски” № 100.

Авторката е получила Наградата за литература на ЕС, литературните награди на Лихтенщайн, Конрад Аденауер, Кранихщайнер, Херман Ленц и Еберхард Шьок за създадени образци на красив немски език.

Пеперуди, бадемови и смокинови дървета, пищната зеленина на средиземноморския пейзаж заедно с безкрайната синева на августовското небе над Далмация – в разказите на Марица Бодрожич те са дълбоко свързани с времето на невинността, което е част от всяко детство. Това време се отразява във фигурата на дядото – селския звънар, който е бил готвач при партизаните, а в края на Втората световна война е отказал да застрелва немски военопленници. Когато умира, епохата на югославския мир свършва, избухва война. Въпреки това в докосващите сърцето разкази на Бодрожич се усеща полъхът на оптимизма, топлотата и надеждата, галещ хората като ръката на най-скъп човек. Великолепният превод на разказите е дело на Ваня Пенева, а книгата е част от поредицата „Нови литературни гласове и литературното наследство на Творческа Европа“, подкрепена от програма „Творческа Европа“ на ЕС.

Марица Бодрожич е германски автор от хърватски произход. Родена е през 1973 г. в Свиб, Хърватия, в бивша Югославия. Премества се в Германия с родителите си, когато е на 10 години. Днес се е доказала като един от най-талантливите, изявени и награждавани автори от нейното поколение. „Тито е мъртъв“ е литературният й пробив, а с романа „Маса от черешово дърво“ тя печели Наградата на Европейския съюз за литература.

Източник: ИК "Персей"