Творби на Дечко Узунов в Галерия „Сердика“

Публикувано:
11:50ч / 25.02.2016г
Брой прочитания:
1 353
Брой коментари:
0

Галерия „Сердика“ има удоволствието да ви покани да се потопите в света на един бележит автор, от чието рождение тази година отблезваме 117 години.

Дечко Узунов, изключителен като художник и личност, оставя ярка следа в българската култура.

Роден на 22 февруари 1899г., той е приет в Националната художествена академия и заминава за Мюнхен на специализация при проф. Карл фон Маар.

"Интериор от ателието"
„Интериор от ателието“
"Античен мотив"
„Античен мотив“

Участва в почти всички общи художествени изложби на дружеството „Родно изкуство“ в България и в чужбина (Белград, Пилзен, Ню Йорк, Атина, Берлин, Будапеща, Москва, Ереван, Хамбург, Виена). Прави шест самостоятелни изложби в София и по една в Казанлък и Сливен. В чужбина прави самостоятелни изложби в Белград, Букурещ, Будапеща, Москва, Париж, Базел, Мюнхен, Кувейт, Пекин.

Професор, академик, Ректор на Художествената академия, Директор на Националната художествена галерия, Председател на Съюза на българските художници, Почетен член на чуждестранни академии, Почетен председател на AIAP /Международна асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО/, носител на национални и международни награди. През 1999 г. ЮНЕСКО обявява Дечко Узунов за Световна личност на годината (по случай 100 годишнината от рождението му), което безспорно засвидетeлства заслугите му в областта на изобразителното изкуство.

 "Цвете"
„Цвете“
 Композиция 2
Композиция 2

„Светлината ли? Тази светлина не мога да кажа как става. Тя, боята, изглежда мръсна на палитрата, а върху стената — свети… „ (Още ме търсят, значи съм жив, Интервю на Бисера Йосифова с Дечко Узунов и Светлин Русев, в-к „Култура“).

В периода между 25.02 и 09.04 в елегантната изложбена зала на галерия Сердика, намираща се в сърцето на обновения Женски пазар, ще можете да се насладите на живописта на Дечко Узунов!

Заповядайте!

Източник: Галерия "Сердика"