Творчески инвенции в кутии – дискусия в галерия „Мисията“

Публикувано:
16:40ч / 15.01.2023г
Брой прочитания:
244
Брой коментари:
0

Интересен разговор за модерното изкуство и неговото възприемане от публиката се проведе на 14 януари в столичната галерия „Мисията“, където е представена изложбата „Хербариум“. Събитието беше организирано от Държавния културен институт към министъра на външните работи с директор Снежана Йовева-Димитрова и Културния център на Софийския университет в рамките на инициативата му РЕ-ТУР. Ана Благова, отговаряща за комуникациите в центъра, поясни, че чрез тази инициатива всички, които искат да опознаят съвременното изкуство, са поканени да посетят знакови изложби, които биват представяни от кураторите им, а после с помощта на външен експерт се обсъжда видяното в търсене на гледни точки.

Дискутантът на РЕ-ТУРА в галерия „Мисията“ беше изкуствоведката и журналистка Евгения Атанасова-Тенева. Участваха изкуствоведи, журналисти и любители на съвременното изкуство.

За резултатите от творческия експеримент „Хербариум“ разказа кураторката на изложбата Ирина Баткова. Тя припомни, че целта е да се изследва същността на творческия процес при съвременни визуални артисти от различни поколения. Експонатите са създадени от автори,  чиято творческа биография е свързана с Нидерландия. Идеята на проекта е всеки участник да сложи в кутия с формата на квадрат или правоъгълник нещо, което смята за най-важно в своето творчество. Дадена е пълна свобода на въображението им, единственото ограничение е малката по размери кутия, като тези, в които се съхраняват хербаризирани растения. Кураторката сподели, че не всички са откликнали спонтанно на поканата да се включат в този проект. Една от авторките признала, че месеци наред кутията е стояла в ателието й и тя се е чудела какво да сложи в нея. По време на обсъжданията в галерия „Мисията“ обаче беше изказано и мнението, че форматът „произведение в кутия“ всъщност може да стимулира творческите инвенции.

Както вече беше отбелязано в публикация на сайта ни, във второто си издание в галерия „Мисията“ проектът „Хербариум“ представя общо 14 автори, чиято творческа биография е свързана с Нидерландия. Шест от тях вече са участвали в първото издание на формата: Лариса Дейвид, Еден Миценмахер, Рене Беекман, Мари Чивиков, Мерве Кълъчер и Анжелика Фалкелинг. Новите участници са: Андреа Фрекман, Бернднаут Смилде, Лола Гьолер, Лейви ван Велу, Нан Уанг, Фунда Байсал, Михаела Лакова и Лили Хюстън- Хертерих.

Към кутиите им в „Хербариум“ са добавени авторски текстове и звукови файлове, които могат да бъдат открити чрез QR кода под всяка кутия. Допълнителните материали, свързани с творческите биографии на авторите могат да бъдат разгледани на www.herbariumcollection.com. Част от проекта са и видеопортретите H Talks, заснети в работната среда на художниците. Ирина Баткова поясни, че има десетки часове видеозаписи, в които е разговаряла с авторите, но впоследствие е изрязала от тях своя глас и е останал само монологът на художника.

В галерия „Мисията“ срещу редицата с 14-те кутии има пана с интервюта, в които авторите отговарят на едни и същи въпроси: за най-важните компоненти в артистичната им практика, за работата им с пространството и с текста, за реакцията, която се стремят да предизвикат у публиката, за мястото на изследователския подход в съвременното изкуство. Отговорите им добавят допълнителни щрихи към творческите им портрети.

Дискутантката Евгения Атанасова призна, че първото, с което я е заинтригувала изложбата, са били кутиите, защото още като дете е обичала да си прави хербарии. Нейният дядо пък е съхранявал в подобни дървени кутии колекциите си от препарирани пеперуди и други насекоми. Отвъд тази формална част на проекта постепенно е открила разнообразието от авторски почерци и творчески индивидуалности. Евгения Атанасова, която е защитила докторат по изкуствознание, се спря и на взаимовръзката творец-публика. При работата си по своята дисертация „Категорията „време“ в творчеството на Кристо и Жан-Клод“ тя научила за забавни коментари по повод обрамчването в розово на острови в залива Бискейн край Маями през 1983 г. Една зрителка се възхитила, че те приличат на гигантски петна от препарата „Персил“ във водата, а друга зрителка по-късно се възмутила точно по същата причина, че й приличат на петна от „Персил“. Категоричното мнение на Кристо било, че не може никой да каже на твореца как да създава произведенията си, какви цветове да използва. Това е негово лично усещане и право.

В контекста на общуването между автор и публика беше и предложението от екипа на сайта ни към Културния център на Софийския университет: да се организира посещение на изложбата от студенти, които първо да видят експонатите в „Хербариум“ и да кажат какви асоциации будят у тях, а впоследствие да се запознаят с онова, което авторите влагат в творбите си, и да сравнят къде има припокриване или разминаване.

Имахме и въпрос към кураторката: каква ще бъде по-нататъшната съдба на колекцията „Хербариум“ след закриването на изложбата в галерия „Мисията“ на 27 януари т. г. Ирина Баткова отговори, че засега не може да се даде точен отговор, но възприе като много подходяща идеята за представянето й в Нидерландия. На събитието присъства Николай Стоянов, завеждащ отдела за връзки с медиите към Нидерландското посолство в София, и очевидно това предложение го заинтересува.

Засега най-сигурното е, че на 21 януари, събота, от 18 ч. в Културен Център G8, на ул. „Уилям Гладстон“ 8, ще се състои прожекция на видеопортретите на авторите от  „Хербариум“.

Гергина и Владимир Дворецки

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Още по темата на сайта:

Нидерландски автори в колекцията „Хербариум“

Източник: www.evropaworld.eu