В Парламента беше открита кампанията за борба с насилието над жени

Публикувано:
17:34ч / 29.11.2015г
Брой прочитания:
627
Брой коментари:
0

На Международния ден за борба с насилието над жени, 25 ноември, в кулоарите на Народното събрание беше поставено началото на кампанията на Български фонд за жените #Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието”, която е част от световните „16 дни на активизъм срещу насилието над жени”.

Кампанията бе открита от зам.-председателя на Парламента Димитър Главчев, посланичката на Великобритания Н.Пр. Ема Хопкинс и народната представителка Мариана Тодорова.

„Извършителите на насилие над жени обикновено остават ненаказани – подчерта в словото си Н.Пр. Ема Хопкинс. – Този проблем съществува във всяка страна по света. Причините се коренят в дискриминацията и неравенството по отношение на жените. Борбата с насилието срещу жени е голям приоритет за Великобритания. Подписали сме Конвенцията на Съвета на Европа от Истанбул за превенция и борба с насилието срещу жени и се надявам скоро да я ратифицираме. Силно подкрепям кампанията на Българския фонд за жените. Необходимо е да се измести фокусът на този дебат от жертвите на насилие към тези, които го извършват. Трябва да включим мъжете в този дебат, да търсим мъже, които да се изправят и да кажат, че това не е приемливо. Не трябва да говорим за проблема само с жени. Бих предпочела момичетата и жените, претърпели насилие, да се разглеждат не като жертви, а като оцелели. Трябва да им предлагаме подкрепа и да улесним разследването на престъпленията по отношение на тях. Голямо е значението на кампании като тази. Промяната е в нашите ръце!“

Надежда Дерменджиева, директорка на Български фонд за жените, представи накратко идеята на кампанията, както и специалния видеоклип, който бе премиерно излъчен по време на събитието.

Източник: www.evropaworld.eu