В София ще има благотворителен Парижки бал

Публикувано:
09:27ч / 11.09.2015г
Брой прочитания:
1 119
Брой коментари:
0

На 3 октомври в столицата ни за втори път ще се проведе благотворителен Парижки бал. Той ще бъде в полза на Националното училище за танцово изкуство-София. Домакини са Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан и неговата съпруга Мария Лапер дьо Кабан и г-н Христо Куртев, президент на сдружение „Парижки бал“. В бала ще участват потомци на европейски аристократи и наши сънародници, представители на културата и бизнеса. Кувертът е от 200 лв., а дрескодът: смокинг за мъжете и вечерна рокля за жените.

На пресконференцията, която даде по повод Парижкия бал в София, г-н Христо Куртев обясни, че участниците от чужбина – предимно от Франция – идват на собствени разноски. Те ще отседнат в „Кемпински хотел Маринела“, бивш „Кепински Зографски“, където ще се състои самият бал, поема настаняването на някои от почетните гости. Много от тях не са идвали никога в България и това ще е възможност да опознаят, макар и за кратко, страната ни.

Г-жа Мария Конакчиева, която познаваме като пресаташе на Френския институт, напомни, че баловете са стара традиция в Европа. Френският монарх Людовик ХIV, наричан Кралят Слънце, е бил голям любител на забавите с музика и танци. Тази традиция продължава и до днес в различни европейски страни. Най-известни са Виенските балове – там представителите на почти всяка професия организират всяка година свой бал. Парижките балове не са толкова масови.

Предприемачът Димитър Петров, член на организационния комитет на софийския Парижки бал, допълни, че събитието ще даде възможност на участниците в него не само да прекарат незабравима вечер, а и да прояват своята благотворителност.

Средствата, които ще бъдат предоставени на Балетното училище в София, ще дойдат от търга, на който ще се наддава за бижута, изработени от музея „Метрополитън“ в Ню Йорк, както и от продажбата на билети за томбола. Сред наградите има 6 литографии на френската художничка Леонор Фини, композиция на Дечко Узунов, брошки от Ив Сен Лоран и Шанел и др. Самите ученици от училището ще продават билетите за томболата, парите от които ще останат за тяхното училище. Що се отнася до търга, опитът от миналогодишния бал показва, че най-добре е сумата от него да бъде внесена по банков път, защото тогава наддаването достигна до 3000 лв.

Още снимки от пресконференцията може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

 

 

Източник: www.evropaworld.eu