Вардавар – кулминацията на арменското лято

Публикувано:
14:01ч / 07.08.2019г
Брой прочитания:
634
Брой коментари:
0

На 28 юли в Армения беше отбелязан най-големият летен празник – Вардавар (Празник на розата). Той е един от най-важните за Арменската апостолска църква и с него се чества Преображение Господне. Вардавар е кулминацията на арменското лято, когато представители на всички възрасти се пръскат взаимно с вода, понякога най-неочаквано. Говори се, че в този ден водата, която хората изливат един върху друг, лекува и носи щастие. Така, вместо да се ядосва на „водопръскачите“ и да ги обижда, намокреният трябва да благодари и… на свой ред да полее някого с вода.

История на празника

Наименованието Вардавар идва от арменските думи Vard, което означава роза и var, което означава надигане. Следователно еквивалентът на Вардавар е „да се накичиш с рози“. Този голям празник на водата и природата датира от древни времена. Той е посветен на Астхик, езическата богиня на красотата, любовта, водата и плодородието. Според легендата, тя раздавала любов из цялата страна, а жителите й подарявали рози. Богът Вахагн, винаги воюващ срещу злото, закрилял и защитавал тази любов. Има и друга легенда, свързана с празника. Веднъж Астхик, като чула, че любимият й Вахагн е ранен, хукнала боса да го види. По пътя розови храсти наранили краката й, а кръвта й опръскала розите. Ето как червената роза е станала символ на любовта.

В християнската традиция това е празникът на Преображението на Исус Христос. Според Библията Исус Христос, отива на Таворската планина с учениците си Петър, Яков и Йоан и се преобразява: лицето му се променя, а дрехите му стават ослепително бели. Някои богослови свързват празника на Вардавар с Потопа и с Ной, като ритуалът за пръскане с вода, символизира края на Потопа.

Празненствата

Празненствата започват много рано сутринта. Хората от всички възрасти се пръскат с вода помежду си на най-неочакваните места. Фестивалът е съпроводен с традиционни песни, танци и игри. Водни пистолети, галони и кофи, пълни с вода, превръщат улиците и дори пътищата в огромна детска площадка. Често може да видите и как някои изливат вода от балконите си върху минувачите …

Този празник е много популярен и сред децата, откъдето идва изразът „играя на Вардавар“. В крайна сметка, това е и добър начин да се охладите в горещите летни дни.

Както винаги, и тази година в манастира Гегард и стария езически храм на Гарни беше организиран международен фестивал на Вардавар. Той включваше дегустации на вино и традиционния арменски сладкиш гата, национални песни и танци, тематични празнични павилиони за празника Вардавар, представящи традиции и занаяти от различни части на Армения.

Вардавар на булеварда на Франкофонията

Тази година в град Масис на 28 юли имаше двоен празник. Благодарение на усилията на Фонда за развитие на Масис, Градския младежки център, Семейния спортен комплекс в града, както и с подкрепата на Благотворителната фондация AFFA и Федерацията по колоездене, се проведе третата традиционна велообиколка на Масис. Тя започна от площад „Република Ереван“. Участваха около 100 велосипедисти аматьори. Сред тях бяха френският посланик в Армения Жонатан Лакот, вицепремиерът на Армения Тигран Авинян, министърът на здравеопазването Арсен Торосян, както и други висши арменски служители.

Последната спирка на велокроса беше Булевардът на Франкофонията в град Масис, където в много сърдечна атмосфера всички „играха на Вардавар“, т.е. на пръскане с вода.

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

 

 

Източник: Le Courrier d'Erevan