10 финалисти за Наградата на петте континента 2019

Публикувано:
11:01ч / 07.08.2019г
Брой прочитания:
261
Брой коментари:
0

Наградата на петте континента е създадена през 2001 г. от Международната организация по Франкофонията (МОФ) и се присъжда всяка година за белетристичен текст на френски език. През тази година в нейното 18-о издание участваха 120 творби. В петък, 2 август 2019 г., представителите на петте Комисии за четене * избраха 10 книги финалисти на автори от 8 държави.

Представяме ви списъка на финалистите са, като заглавията на книгите и имената на издателствата са запазени в оригинал на френски език:

  •  Après la mer от Александър Ферага (Франция), издателство Flammarion (Франция)
  •   Camarade papa от Гоз (Кот д’Ивоар), издателство Le nouvel Attila (Франция)
  •   Je suis seul от Берук (Мавритания), издателство Elyzad, (Тунис)
  •  Là où les chiens aboient par la queue от Естел Сара Бюл (Франция), издателство Liana Levi (Франция)
  •  Le fil des anges от Естер Ман и Левон Минасян (Франция и Армения), издателство Vents d’ailleurs (Франция)
  •  Le Tranquille affligé от Жил Жобидон (Квебек, Канада), издателство Leméac (Квебек, Канада)
  •  Les yeux de Mansour de Риад Жиро (Aлжир), издателство P.O.L (Франция)
  •  Maître-minuit от Макензи Орсел (Haïti), издателство Zulma (Франция)
  •  San Perdido от Давид Зукерман (Франция), издателство Calmann-Lévy, (Франция)
  •   Sans Silke  от Мишел Лаяз (Швейцария), издателство Zoé (Швейцария)

Международното жури **, председателствано от Паула Жак (Франция-Египет), ще номинира лауреата за 2019 г., а Международната организация по Франкофония ще го представя на международната литературна сцена в продължение на цяла година.

Наградата на петте континента на Франкофонията е на стойност от 10 000 евро и ще бъде връчена през третото тримесечие. Тя дава възможност да бъдат откроени литературните таланти, многообразието от култури и издателства, използващи френския език на петте континента, и ги популяризира на международната сцена.

Да припомним, че Наградата на петте континента за 2018 г. беше присъдена на Жан Марк Турин (Федерация Валония-Брюксел) за романа му „Теа от реките“ (издателство Esperluete).

* Петте Комисии за четене са: Асоциация Passa Porta (Федерация Валония-Брюксел), Асоциацията на писателите от Сенегал, Асоциацията на Наградата на младия писател, пишещ на френски език (Франция), Колективът на писателите от Ланодиер, Квебек, и Асоциацията на културата елонго (Конго)

** Членовете на жерито са: Лиз Бисонет (Канада, Квебек), Ананда Деви (Maвриций), Юбер Хадад (Франция-Тунис), Моник Илбудо (Буркина Фасо), Кси Жун (Китай), Венюс Кури-Гата (Ливан), Жан-Мари Гюстав Льо Клезио (Мавриций), Рьоте дьо Обалдиа от Френската академия (Хонконг), Лионел Труйо (Хаити), Абдураман Вабери (Джибути) и Жан Марк Тюрин, който ще участва в тази сесия.

Международната организация на Франкофонията включва 88 държави и правителства: 54 пълноправни членове (между които и България), 7 асоциирани членове и 27 наблюдатели.

Публикацията може да прочетете в оригинал на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

 

Източник: МОФ