Във вихъра на египетските танци

Публикувано:
13:32ч / 03.08.2017г
Брой прочитания:
312
Брой коментари:
0

По време на приема по случай националния празник на Египет в София Н.Пр. г-жа Манал ел Шинауи, посланик на страната у нас, беше поканила танцовата група от град Асют, която се включи в тазгодишния Международен фолклорен фестивал във Велико Търново. Изкуството, което показаха египетските танцьори беше толкова впечатляващо, че с удоволствие споделяме впечатленията си от него.

Традиционната представа за ориенталските танци е, че те са с по-бавни ритми. Танцовата група от египетския град Асют обаче показва такъв темперамент, че опровергава установените клишета.

В групата има трима мъже и една жена. Изпълненията им вдъхновяват не само със своята витруозност, но и с появяващите се на моменти шеговитите елементи. Първият танц, например, беше за моряците, които все се надяват да уловят своята рибка, а нея я няма и няма. Само че май не става дума само за рибка, а за девойка! Така се пеело в песента, под чиито звуци беше изпълняван танцът  – обясни ни колежка журналистка, знаеща арабски.

Много овации предизвика един от изпълнителите, който носеше няколко ката поли с фолклорни мотиви и на моменти жонглираше с тях, превръщайки ги ту в светеща въртележка от лунапарк, ту в чадър, който вихрено се върти над главите на гостите.

Накрая танцьорите поканиха присъстващите да се включат в техните изпълнения и желаещите да попаднат във вихъра на египетските танци бяха много.

 Повече снимки от танците може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата в сайта ни:

Фолклорни танци обагриха приема за националния празник на Египет

Източник: www.evropaworld.eu