Вечер на холандската литература в „Перото“

Публикувано:
22:47ч / 30.11.2018г
Брой прочитания:
527
Брой коментари:
0

На 21 ноември в Литературен клуб „Перото“ се състоя вечер, посветена на холандската литература. Събитието беше организирано с любезното съдействие на Холандското посолство в България. Лично посланичката Н.Пр. Беа тен Тъшър, която е голяма почитателка на литературата, присъства и говори при откриването.

В разговора се включиха издателите Манол Пейков („Жанет 45“), Силвия Чолева (издателство за поезия „Да“), редакторката от издателство „Сиела“ Рия Найденова, ПР специалистката Кремена Димитрова от издателство „Колибри“, Екатерина Капралова, представител на издателство „Летера“ , Водещ беше Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към НДК. Всеки от участниците разказа как е открил за себе си и предложил на българските читатели творби на холандските автори Херман Кох, Арнон Грюнберг, Хюс Кайер, Рей Клуун, Кадер Абдола, Мириам Ван Хее, Херман де Конинк, Хари Мулиш и др. Беше припомнен и дневникът на Ане Франк с неговото ново допълнено издание в „Сиела“.
За съжаление, единственият преводач, който участваше във Вечерта на холандската литература, беше Боряна Кацарска. Както отбеляза самата тя, осезаемо се чувстваше отсъствието на такъв познавач на тази литература като Анета Данчева-Манолова, както и на Мария Енчева. Присъстваха много почитатели на холандската литература, които все повече се увеличават у нас.

Повече  снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата на сайта ни:

Нидерландска вечер с преводачката Анета Данчева-Манолова

Творческа обиколка на преводачката Анета Данчева в Белгия и Холандия

Холандска вечер при Анета и Андрей Манолови

Източник: www.evropaworld.eu