„Снимка до реката“ на Мая Панайотова стопля сърцата

Публикувано:
11:27ч / 01.12.2018г
Брой прочитания:
1 473
Брой коментари:
0

Стиховете на Мая Панайотова от новата й книга „Снимка до реката“ събраха нейни читатели и приятели в галерия-книжарница „София-прес“ на 27 ноември т.г. Поетесата от десетилетия живее в Антверпен със съпруга си, белгийския българист и историк Раймонд Детрез, но всяка година си идва в родината. В Белгия тя е университетски преподавател, зам.-председател е на Съюза на фламандските писатели, но никога не е скъсвала връзките си с нашата литература. Член е и на Съюза на българските писатели.

IMG_0067В сборника са включени стихове от различни години, но важното е, че в него има и нови стихотворения, което доказва, че поетичната искра все така гори ярко у Мая. Това отбеляза и водещият на премиерата, поетът Димитър Христов, член на ръководството на СБП. Той прочете предговора към стихосбирката от Любомир Левчев, както и мнението на поета Петър Андасаров, които по уважителни причини не успяха да дойдат на събитието.

Последвалите изказвания очертаха образа на една поетеса, чието сърце е изпълнено с искрена обич към света. И макар че носталгията е нейна вечна спътница, тя е и истинска гражданка на целия свят.  Поетът Георги Константинов припомни, че с Мая Панайотова преди години са се срещнали в Швеция и са участвали заедно в литературно четене, а после са се снимали пред портрета на Алфред Нобел.

Преводачката от нидерландски Анета Данчева-Манолова, която беше на премиерата заедно със съпруга си Андрей Манолов – също изтъкнат преводач, сподели, че още при първите си пътувания до Белгия преди години, когато е казвала пред белгийски творци, че е българка, те веднага възкликвали: „България? Да, Мая Панайотова!“ За тях Мая е била емблемата на нашата страна.

С вълнение поетът Венцислав Пейков разказа за първите си впечатления от Мая Панайотова от времето, когато е отговарял за поетичната рубрика в местния вестник на Ловеч, родният град на Мая. Като ученичка в езиковата гимназия тя занася свои стихове за вестника заедно с друга своя връстничка, станала впоследствие известна поетеса – Федя Филкова. „Стиховете и на двете се откроиха веднага сред всичко, което получавахме всекидневно във вестника“ – категоричен беше поетът.

Издателят на новата й стихосбирка Асен Асенов добави друг важен щрих към портрета на Мая – любовта й към животните. На задната корица на книгата има репродукция на неин портрет с котката й, нарисуван от художника Стоян Куюмджиев. Впрочем, изданието на „Мултипринт“ е спечелило конкурс на Министерството на културата.

Самата аз в изказването си се спрях най-вече на искреността в поезията на Мая. Тя е откровена и непосредствена. В нея няма поза и превземки. И неслучайно тези стихове стоплят сърцата. Те излъчват доброта, мъдрост и същевременно нещо детско – такава е и самата Мая. Харесва ми идеята й да запази спомена за близките си, описвайки ги в стихотворения. Повечето автори предпочитат да разказват семейните си спомени в проза. Стихотворението „Снимка до реката“, дало име на самата стихосбирка, е написано по стара фотография на Мая с нейните вече починали родители. Но сърцето й е отворено не само към хората от най-близкото й обкръжение. Съпричастността й е към всички. Тя умее да види мъдростта у слабоумния мъж, който, влюбвайки се, става най-норалният човек, „а нас, нормалните, превръща любовта във слабоумни!“ Поетичните й находки в книгата са много. Като метафората за „златното око на София, в което звездите намират своите двойници“ или образът на вече зрялата жена, която гледа огледалото и „в сребърната му повърхност вижда зад гърба си на тридесетгодишно разстояние своя млад портрет“.

Мая Панайотова, която е изключително артистична, зарадва присъстващите като прочете няколко свои стихотворения. Лично на мен би ми се искало четенето да продължи по-дълго.

Желаещите да получат автограф и да разменят по няколко думи с нея бяха много. Сред тях беше и нейният белгийски студент Томас Лопманс, на когото е преподавала български език и който, след обучението си при нея, обиква страната ни и вече живее тук със съпругата си българка.

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от премиерата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu