Виена превръща водните растения в Дунава в биокомпост

Публикувано:
18:44ч / 20.04.2022г
Брой прочитания:
202
Брой коментари:
0

Подводното косене на растения гарантира безопасно къпане и разходки с лодка по Дунава през лятото.

Подводните растения, така наречените макрофити, образуват свой собствен микрокосмос във водата. Те предлагат подслон за многобройни малки водни обитатели и риби. Макрофитите укрепват дъното на водата, представляват важен хранителен запас и спомагат за филтрирането и доброто качество на водното дъно. След спад в популацията на макрофити, от 2014 г. в района на река Дунав в австрийската столица се наблюдава значителен растеж. Макрофитите са важен фактор при определянето на качеството на водата, но пък пречат на къпещите си и лодките. Затова Виена е разработила система за управление на косенето, която гарантира защитата на растенията и качеството на водата, като в същото време се създават добри условия за къпане и каране на лодки във водоема.

Преди броени дни във Виена започна сезонът на косене на подводна растителност в Стария Дунав, така че до началото на плажния сезон всичко да е готово за посетители. Поради ниските мартенски температури растежът на водните растения се забави. С повишаването на температурите обаче макрофитите започнаха да се развиват по-бързо и виенските лодки за косене и транспортиране на трева, известни като амфибии,  започнаха работа. Тези растения трябва да се събират редовно, за да се предотврати заилването на бреговете и да се усъвършенства водобменът. В момента по Стария Дунав работят 15 амфибии, а в пика на сезона се използват до 25.

Растенията се косят на дълбочина 2,5 метра, а тревата се събира и доставя в завода Лобау, където се преработва в биокомпост. През 2021 г. от Стария Дунав са събрани 1900 тона подводни растения, което е малко по-малко от предходните години. Това се дължеше на сравнително хладната пролет, поради което косенето започна едва през май. Рекордната година за растеж на растенията беше 2018 г. Тогава бяха окосени 3300 тона.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София