Кратък филм за нарушени права на български деца

Публикувано:
08:20ч / 09.06.2015г
Брой прочитания:
212
Брой коментари:
0

Преди дни в Брюксел бе представен докладът на УНИЦЕФ за целия регион на Централна и Източна Европа и Централна Азия по темата за липсата на навременен и справедлив достъп до правосъдие на децата, особено тези с увреждания.

Илюстрация към този доклад е видеото, направено от регионалния офис на УНИЦЕФ в Женева, но заснето изцяло в България и отразяващо български случаи.

Във видеото се разказват три истории – на Ана-Мария (момичето с аутизъм, за която имаше съмнение, че е сексуално насилвана в училището си); на момче с интелектуални затруднения, на което му е отказано правото да продължи с образованието си след навършване на 16 г. (семейството му е осъдило МОН и е създаден съдебен прецедент, но това се е случило бавно – когато за него вече е късно да продължи с обучението си); както и на момиче с физически и психически увреждания, която е настанена в държавна институция и е разделена от семейството си, защото по времето, когато е родена, това е единствената възможност, която са предоставили на семейството й.

Още по темата в сайта ни:

УНИЦЕФ: Уязвимите деца често нямат достъп до правосъдие

Източник: УНИЦЕФ