„Жени франкофонки, устойчиви жени“

Публикувано:
16:01ч / 09.03.2021г
Брой прочитания:
157
Брой коментари:
0

Тази година генералният секретар на Международната организация на Франкофония (OIF), г-жа Луиз Мушикивабо, пожела Международният ден на Франкофонията, отбелязван всяка година на 20 март, да бъде на тема: „Жени франкофонки, устойчиви жени“.

„Приносът на жените за развитието на техните страни е безценен! Едва когато всички имат възможност да участват, промяната е възможна. Една страна не може да напредва, пренебрегвайки 50% от населението си. Гордея се с жените, които въпреки житейските трудности всекидневно работят усилено, за да променят своята общност и света. Нашето огромно франкофонско пространство, на Север и Юг, на Изток и Запад, изобилства с добри практики за споделяне! Именно този обмен осмисля нашата Франкофония “ – заяви г-жа Луиз Мушикивабо.

Във възка със здравния контекст, Международната организация на Франкофонията по изключение ще отпразнува Международния ден на Франкофонията в петък, 19 март 2021 г., във виртуален формат, със специална програма на „Франкофонията директно“ по темата „Жени франкофонки, устойчиви жени“.

Това събитие ще включва дискусии, изказвания на изявени жени и артистични интермедии. Различните части на програмата ще бъдат излъчвани на живо на страницата на OIF във Фейсбук и в социалните мрежи на неговите партньори. Тя най-после ще даде възможност да бъде връчена официално на „Наградата на петте континента“ за литературно произведение в проза, написано на френски език, на победителката през 2020 г. Беата Юмюбиеи Мерес за нейния роман „Всичките твои разпръснати деца“ и специалното отличие на Пол Кавчак за романа му „Мрак“.

Да напомним, че през месец март се организират много тържества на петте континента за честване на Франкофонията, като:

– Концерт на тема „Пътуване из Франкофонията“, организиран от Културния център на Френския лицей в Ню Йорк и OIF в чест на жените артисти, като част от инициативата „Франкофонията подкрепя жените“, в който ще се включат и млади франкофони;

– Франкофонски филмов фестивал в Ломе (Того), който ще представи пред широката общественост африканските филми, създадени със съдействието на OIF и нейните партньори чрез механизмите за подкрепа на филмовата продукция;

– Конкурс за визуално изкуство на тема „Жени франкофонки, устойчиви жени“.

 

Всички събития може да откриете на  https://20mars.francophonie

За повече информация относно Франкофонията: www.francophonie.org

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Farncophonie на сайта ни.

Източник: OIF