Ани Ерно с Нобеловата награда за литература за 2022 г.

Публикувано:
13:42ч / 06.10.2022г
Брой прочитания:
290
Брой коментари:
0

Френската писателка Ани Ерно спечели Нобеловата награда за литература за 2022 г., предадоха световните информационни агенции. Тя бе отличена за „смелостта и клиничната точност, с която разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет“, съобщи Шведската академия по литература на сайта Nobelprize.org.

82-годишната лауреатка е известна със своите автобиографични романи, от които „Мястото“ и „Обикновена страст“ са издадени и на български език, съответно през 1986 и 1994 г.

Наградата за Ани Ерно опроверга очакванията на букмейкърите, които, както писа evropaworld.eu, поставяха на първо място нейния сънародник Мишел Уелбек с коефициент 7 към 1. На второ място бе поставен Салман Рушди с 8 към 1 (колкото по-висок е коефициентът, толкова по-малък е шансът за печалба). Все пак известната романистка делеше пето-осмо място с Гариел Луц, Пиер Мишон и Робър Кувър с коефициент 12 към 1. Това означава, че ако някой е заложил за нея 100 долара, ще получи $1200 от приелия залога букмейкър.

Основната снимка към публикацията е направена в момента, когато писателката научава, че е получила наградата „Стрега“ през 2016 г.

Още по темата на сайта ни:

Букмейкърите предричат Нобел за литература на Мишел Уелбек

Източник: www.evropaworld.eu