Музеят „Гугенхайм“ в Билбао грейна на софийска спирка

Публикувано:
16:25ч / 06.10.2022г
Брой прочитания:
245
Брой коментари:
0

На софийска спирка се появи изображението на една от най-важните културни институции, занимаващи се със съвременно изкуство в Испания. Макрофотографияга е на Музея „Гугенхайм“ в северния град Билбао, проектиран от световноизвестния канадско-американски архитект Франк Гери. Тя е монтирана на спирката “Софийска опера и балет” на трамваи 20 и 22, разположена на бул. “Дондуков” в посока Халите.

На откриването на тази нова придобивка в рамките на инициативата “Изкуство за дипломация” (“Art4Diplomacy”), която променя градската среда, присъстваха посланикът на Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко, заместник-ръководителката на дипломатическата мисия Хайоне Серейхо, зам.-кметът на столичния район „Оборище“ Арсени Вълчанов, авторът на инициативата д-р Петя Илиева, както и членове на Сдружението на испаноговорящите журналисти.

Н. Пр. Алехандро Поланко изтъкна, че Музеят „Гугенхайм“, който отвори врати през 1997 г., е преобразил Билбао – индустриален център на силно замърсяваща металургична промишленост. Според някои данни, властите на Баската автономна област са дали над 100 млн. евро за построяването на това архитектурно бижу от титаний, разположено на площ от около 24 000 квадратни метра, от които 11 000 кв. м2 са посветени на изложбената площ. Това го прави двойно по-голям от сродния музей „Соломон Гугенхайм“ в Ню Йорк, който също показва колекцията на фондация „Гугенхайм“.

Хайоне Серейхо, която е от Билбао,  изтъкна, че по двата бряга на реката е имало промишлени предприятия с комини, от които излизал черен дим, а и водата е била силно замърсена. Районът обаче е претърпял положителна промяна след изграждането на музея, който привлича много чуждестранни туристи, а и самият той е произведение на изкуството.

На макрофотографията си личи, че до сградата има и палми. Н. Пр. Алехандро Поланко обясни за evropaworld.eu, че макар Билбао да се намира в Северозападна Испания, поради близостта на морето климатът е благоприятен за подобни субтропически дървесни видове.

Зам.-кметът на „Оборище“ изрази задоволството си, че жителите на района и пътуващите с градския транспорт ще се запознаят с една от забележителностите на Испания. Той изтъкна, че в района има вече шест спирки с фотографии на културни обекти от различни европейски страни. Досега в рамките на цяла София те са общо 17, допълни д-р Петя Илиева.

Снимката на красивата сграда в Билбао веднага привлече интереса на минувачите. Възрастна дама заяви, че още не е ходила в Испания, но не може да откъсне очи от фотографията на Музея „Гугенхайм“, и това я кара да мечтае да го види на живо.

На първата снимка към публикацията отляво надясно: г-жа Хайоне Серейхо, д-р Петя Илиева, Н. Пр. Алехандро Поланко, г-н Арсени Вълчанов.

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Източник: www.evropaworld.eu