Празник на службата по чистотата във Виена

Публикувано:
13:04ч / 28.08.2015г
Брой прочитания:
346
Брой коментари:
0

Знаете ли коя е “Оранжевата армия” на Виена? Тя е въоръжена с метли и лопати и е в акция всеки ден по виенските улици. Така наричат общинската служба по чистотата (отдел 48) заради цвета на униформите. Веднъж годишно в късното лято се организира Празник на боклука, който представлява ден на отворените врати. Тази година на 28 август 2015 г. гражданите имат възможност да надникнат зад кулисите на атрактивната сграда на улица Einsiedlergasse с изцяло озеленена фасада и да се запознаят с разнообразните функиции на отдела, свързани с чистотата, сметосъбирането, снегопочистването и поддръжката на внушителен автопарк от специализирани машини. Между другото службата поддържа център за автоматично управление, два битпазара, бюро за загубени вещи, видеосалон в стар боклукчийски камион и дори собствен музикален бенд. В програмата за деня са предвидени разнообразни турове, информация за чистотата и отпадъците, забавления за деца, продажба на фен артикули и за първи път изява пред публика на ведомствения “48er-Tandler-Band“.

Битпазарите
Битпазарите на виенската служба по чистотата са два – единият функционира от 1989 г. в Донаущад, а вторият бе открит на 19 август тази година в обширно хале от 900 кв.м в Пети район. Богатият асортимент обхваща истински находки – винтидж мебели, електроуреди, посуда и домакински прибори, облекло, аксесоари, картини, играчки, книги, спортни пособия, музикални инструменти.

Copyright: MA 48
Copyright: MA 48

Стоката идва от предадени в специални контейнери “48er-Tandler-Box“ на сметищата предмети в перфектно състояние, както и от непотърсени загубени вещи. Много от вещите се преработват в работилниците на отдела и се превръщат в уникални дизайнерски обекти. Така старите палети оживяват като разделителни регали, гардероби, маси на колелца, а непотребните книги стават табуретки. Виенчани, както обикновено, проявяват чувство за хумор и рекламират събирането на вехтории с такива надписи: “Донеси ни в този контейнер най-запазената си вещ” – Отдел 48 ще я използва за благородна цел! Както казват организаторите “Битпазарите на отдел 48 са добри за екологията, пък са добри и за портмонето.” Ограничаването на отпадъците за преработка означава спестяване на енергия и ресурси. Само новият битпазар годишно ще предотвратява изхвърлянето на 300 тона отпадъци. Приходите от продажбите отиват за благотворителни цели, като например домове за бездомници или бежанци, кризисни центрове за деца и юноши, приюти за животни.

Музикалният бенд
Групата от петима служители на чистотата се създава спонтанно, на доброволни начала през лятото на 2014 г. с идеята да помогне за рекламирането на новия битпазар. Бързо е композирана първата авторска песен с текст на автентичен виенски диалект, която e в свободен превод е наречена “Търговците на стари вещи от 48-и”. Видеото към програмното парче също е продуцирано с доброволен труд и подкрепата на видни общественици (вижте видеото тук https://www.wien.gv.at/video/709/Der-48er-Tandler-von-Wien). Както се оказва, дори тук има оптимално използване на ресурсите – (почти) всичко е самоделно…

Още по темата в сайта ни:

Забавна разходка до виенското сметище

Виена начело на още една класация

Източник: Информационно бюро на община Виена в София