Азербайджанското посолство в София отбеляза празника Новруз

Публикувано:
10:22ч / 21.03.2017г
Брой прочитания:
498
Брой коментари:
0

Трихилядолетният традиционален празник Новруз (Нов ден) е древен и много обичан в Азербайджан. Той известява новата астрономична година, началото на пролетта и съживяването на природата. В София той беше отбелязан на 21 март с голям концерт с азербайджанска музика в Централния военен клуб. Концертът е част от програмата за честването на 25-годишнина от установяването на дипломатически отношения между Азербайджан и България, което ще продължи през цялата година.

На тържеството присъстваха специалните гости от Баку: делегация от Славянския университет в Баку, водена от проф. Нурлана Алиева, ректор на Университета, посланици и други представители на дипломатическия корпус в България, българи, приятели на Азербайджан.

Приветствие към гостите на празника отправи Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас. Водеща на вечерта беше София Шигаева-Митреска, директор на Центъра по азербайджански език и култура при СУ „Св.Климент Охридски“.

В словото си Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова припомни, че Новруз се празнува на 20 или 21 март, а празненствата започват преди тази дата, през четирите вторника преди Новруз. Четирите вторника са наречени на четирите елемента на природата – водата, огъня, земята и вятъра. Съгласно народните вярвания, водата очиства и раздвижва; огънят, почвата и вятърът събуждат природата и дърветата почват да се разлистват.

„Горди сме да отбележим, че на ІV сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство, провела се между 28 септември и 2 октомври 2009 г., Новруз беше включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството – каза Н.Пр. д-р Гурбанова. – По инициатива на Азербайджан, на 19 февруари 2010 г., 64 сесия на Генералната асамблея на ООН прие резолюция, която обявява 21 март за Международен ден за честване на Новруз. Радвам се, че българите също споделят традицията за отбелязване на идването на пролетта, като честват на 1 март Баба Марта. Въпреки че ритуалите на Новруз и Баба Марта са различни, аз съм убедена, че това общо разбиране на символичното идване на пролетта и хармонията при нашите народи спомага за укрепването на здравите културни връзки между нашите два дружески народа.“

Последва концерт на оркестър „Симфониета“ със солист Осман Мусаоглу под диригентството на популярния български композитор и диригент Кирил Ламбов, известен с любовта си към азербайджанската музика. Бяха изпълнени: „Вариации по тема на азербайджанска песен «Лачън» («Сокол») от маестро Кирил Ламбов, произведения на прочутия азербайджански композитор Тофиг Гулиев: песен от филма «Остров на чудесата», „Джош денизим“, „Севги валсъ“, „Ана“ и др.

Вечерта приключи с почерпка с азербайджански специалитети, характерни за празника.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

 

Източник: Посолство на Азербайджан и www.evropaworld.eu