„България и Финландия – история без край“

Публикувано:
12:16ч / 31.03.2017г
Брой прочитания:
1 270
Брой коментари:
0

В Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ беше представена книгата на проф. Венелин Цачевски „България и Финландия – история без край“. Авторът е бил посланик на България в северната страна. Почетен гост на събитието беше Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка, посланик на Финландия у нас. Присъства и директорката на Националната библиотека, доц. д-р Красимира Александрова. Водещ беше проф. Димитър Веселинов от СУ „Св. Климент Охридски“. 

Проф. Венелин Цачевски
Проф. Венелин Цачевски

Книгата е в пет части и в нея се проследява историята на Финландия и българо-финландските контакти в миналото и в наши дни. За нея говори председателят на Българо-финландското дружество за приятелство г-н Владимир Данчев, дългогодишен дипломат. Той изброи и други издания от български автори, посветени на Финландия, като оцени високо труда на проф. Цачевски и особено петата глава от книгата, посветена на работатата на автора като ръководител на посолството ни във Финландия, защото тя дава представа за сложността и отговорността на дипломатическата дейност. В този раздел на книгата е отделено внимание и на Финландско-българското дружество за приятелство в Хелзинки, което е много активно и дори е издавало свой вестник. 

Авторът, проф. Венелин Цачевски, разказа за знакови моменти от работата си като посланик във Финландия в периода, когато страната ни водеше и успешно приключи преговорите за присъединяването си към ЕС. Той сподели и за трайния си интерес към личността на генерал Казимир Ернрот, който през 1880-81 г. е военен министър, министър-председател и министър на вътрешните работи на Княжество България. На него проф. Цачевски е посветил специална глава в „България и Финландия – история без край“, както и отделна книга, представена и във Финландия.

Мнението си за изданието сподели и проф. Ангел Димов от БАН, който оцени по достойнство задълбочената изследователските проучвания на автора и представянето на факти, които карат българския читател да почувства финландците по-близки.

Проф. Цачевски направи дарение на Националната библиотека – свои книги за Финландия, както и запупен лично от него екземпляр на  романа „Под игото“, преведен на фински, издание от 1910 г.

В заключение проф. Димитър Веселинов отбеляза факта, че сред досегашните издания на български автори, посветени на Финландия, „България и Финландия – история без край“  се отличава по това, че не е пътепис, а истински научен труд.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu