EXPO 2015, Биоземеделието срещу глобалното затопляне

Публикувано:
14:54ч / 26.08.2015г
Брой прочитания:
191
Брой коментари:
0

В началото на тази седмица в Парка на биоразнообразието на ЕХРО 2015 в Милано се проведе конференция за ролята на органичното земеделие в борбата с климатичните промени, организирана от мрежата „Органичните продукти могат да нахранят планетата“. Водещ на срещата беше италианският метеоролог Лука Ломброзо.

В изказването си Ерик Гал от Международната организация на движенията за органично земеделие (International Federation of Organic Agriculture Movements), представи данни, според които 10% от емисиите на въглероден двуокис идват от земеделието. По тази причина двете най-важни теми на разговорите за този сектор трябва да са: климат и безопасност на храните, как да бъдат нахранени всички като същевременно се уважава природата. Европейското земеделие не прави изключение, защото в него голямата част от емисиите и замърсяванията са причинени от използването на торове и пестициди.

Едуардо Агилера Фернандес от университета в Севиля определи органичното земеделие като верен съюзник в борбата с климатичните промени: емисиите на парникови газове, причинени от биологичното земеделиене само са много по-ниски за всеки хектар обработвана земя или на килограм продукция, отколкото конвенционалното земеделие, но сме свидетели дори на случаи, в които органичните култури не предизвикват никакво отделяне на въглероден двуокис.“

В Средиземноморския район се развиват все повече органични земеделски системи. Паола Мильорини, вицепрезидент на Международната организация на движенията за органично земеделие „АгриБиоМедитеранео“ (International Federation of Organic Agriculture Movements AgriBioMediterraneo) заяви, че има 5 милиона био хектара в района на Средиземноморието с повече от 200 хиляди ферми, работещи там. Според изследване, проведено от Мильорини, в Италия има терени, в които почвата е обогатявана с органични вещества в периода между 2003 и 2007 г., благодарение на което те са увеличили способността си да абсорбират вългеродния двуокис в сравнение със земи, обработвани по конвенционалния начин, с пикове от 58 на сто по отношение на всеки обработван хектар и над 60% за всеки килограм от реколтата.

Още по темата в сайта ни:

ЕХРО 2015 в Милано, Паркът на биоразнообразието

 

Източник: Press Office Expo 2015