БТПП иска да възстанови къщата на Иван Грозев

Публикувано:
07:44ч / 23.06.2015г
Брой прочитания:
755
Брой коментари:
0
Портрет на Иван Грозев в БТПП
Портрет на Иван Грозев в БТПП

В навечерието на своята 120-годишнина Българската търговско-промишлена палата поде кампания за възстновяванета на къщата в Карлово на Иван Грозев, първия председател на Софийската търговско-индустриална камара, днес БТПП.

Иван Грозев е бил сред най-видните възрожденци, патриоти и родолюбци, един от най-близките и скромни помощници на Левски и участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Като един от първите кметове на София след Освобождението превръща столицата в град с европейски облик, изгражда паметника на Васил Левски в столицата!

Освен че е първият председател на Софийската търговско-индустриална камара, първообраз на днешнта Българска Търговско-промишлена палата, участва в създаването на средно търговско училище в София, работилница за ремонт на локомотиви и вагони, както и църквата „Св. Илия“ в Княжево.

КЪЩАТА НА ГРОЗЕВ

се намира в сърцето на град Карлово, на метри от паметника на Васил Левски. Тя е сред емблематичните паметници на българската история от времето на Възраждането. Според една от легендите, именно там Апостолът заменя расото и символите на монашеството с ножа и револвера на революционната борба. Днес къщата се руши и изглежда като кръпка на фона на паметника на Васил Левски и възстановените възрожденски къщи наоколо.

ИСКАМЕ ДА СЪХРАНИМ ДЕЛОТО НА ЕДИН ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИК И ИНДУСТРИАЛЕЦ

Българската търговско-промишлена палата осигури средства за закупуването на къщата. Целта е тя да бъде превърната в музей на Иван Грозев. Възстановяването на културен паметник е сложен и скъп процес, ето защо ние разчитаме на вашата помощ.

С тази инициатива всеки дарител може да остави името си в списъка на родолюбците, който ще се съхранява в музея, напомнящ за приноса и дейността на Иван Грозев.

На сайта на кампанията можете да направите дарение по банков път, чрез Paypal, Easy pay и ePay:

https://www.collectim.com/bg_BG/campaign/view/ZqWjCa

Снимки: http://www.bcci.bg/news/9422

Гергана Димова – експерт „Връзки с обществеността“ в БТПП

Още в сайта ни за БТПП

Актуални данни за икономиката ни

Представяне на икономиката на Ирландия

Източник: БТПП